Magazin 30.12.2016.

(FOTO) Nekadašnji “Mister X” u novom ruhu: “Zavirite” u novi prostor!

ČITANJE: 3 minute

Svim stanovnicima Banjaluke vjerovatno je poznat lokal “Mister X”, a koji je ove godine dobio drugi izgled i drugo ime. Na projektu renoviranja ovog kultnog lokala radio je tim biroa LU Architects.

Da bi se shvatio značaj projekta, a i sama estetika koja se nametnula, potrebno je uzeti “istorijski kontekst lokala koji je proteklih decenija poslovao pod imenom “Mister X”, piše portal decorinportal.com.

Mister X od svog nastanka pa do današnjih dana predstavljao je utočište urbanoj sceni Banjaluke, čak i u periodima kada je pod naletima turbo kulture cijela scena doživljavala kulturnu blokadu. Mali i estetski neugledan prostor je godinama isključivo kvalitetnim programom i sadržajem opstajao.

renovirani-mister-x2

Prostor tadašnjeg Mister X-a svakako da nije bio najbolji reprezent enterijerskog rješenja, ali je bio formiran od strane korisnika i kohezija različitih uticaja, stilova i povremenih enterijerskih intervencija su upravo ono što je tom prostoru davalo dušu. Novi trendovi ugostiteljstva danas prosto nameću puno više prohtjeva publike i Mister X kao takav u današnjem periodu je postao neodrživ, a na kraju i finansijski neisplativ. Tu započinje priča Kadra.

„Kada se pojavila mlada ekipa koja je odlučila da tom prostoru vrati staru slavu, znali smo da je to projekat čijim dijelom želimo biti. Poznajući kako istorijat tog prostora, tako i emotivnu povezanost naših sugrađana sa tim prostorom znali smo da je pred nama velika odgovornost da publici koja je već naviknuta na taj prostor ponudimo neko savremenije rješenje a da ne ubijemo upravo onu “dušu” prostora koju smo spomenuli ranije“, kaže za Decor In Lazar Stanišljević iz arhitektonskog biroa LU Architects.

renovirani-mister-x3

Formiranje koncepta se desilo kroz analizu postojećeg stanja, pokušali su prepoznati određene markere i pozicije u prostoru koje bi željeli sačuvati i pokazati starim korisnicima da njihovo omiljeno mjesto u tom lokalu još uvijek postoji, samo mu je data nova estetika.

„Projektni zadatak od nas je zahtjevao da prostor bude multifunkcionalan i potpuno prilagođen za dešavanje različitih tipova događaja od ugodnog mjesta za podnevnu kafu, prostora koji po potrebi postaje umjetnička galerija, do prostora u kome se dešavaju žurke i koncerti. Promjenjivost i multifunkcionalnost prostora smo postigli zidnim panelima koji po potrebi postaju šankovi, stolovi, a mogu se koristiti i kao nosač izložbenih eksponata“, priča nam Lazar.

Cijeli prostor je projektovan u industrijskom stilu, akcentovan upotrebom metala i sirovih “nedovršenih” materijala. Industrijski stil je jezik koji neki novi korisnici dobro razumiju, to je priča njihovog vremena, a bijela boja kao takva u prostoru daje slobodu korisnicima da ga dovrše i udahnu mu neku novu dušu na isti način na koji je i prethodni lokal stvaran.

renovirani-mister-x4

“Ogromna površina je ponuđena korisnicima da oslikaju i na taj način završe naš posao. Cijelom projektu smo pristupili više simbolički nego tehnički, uzimajući u obzir sve što smo vam naveli, niti jedan drugi pristup ne bi dao dovoljno dobre rezultate. Smatramo da smo ovim projektom napravili i mali pomak u samom pristupu dizajniranja enterijera ugostiteljskih objekata na našem području, te budućeg korisnika načinili protagonistom i stvaraocem prostora”, zaključuje naš sagovornik.

renovirani-mister-x5
renovirani-mister-x6
renovirani-mister-x7
renovirani-mister-x8
renovirani-mister-x9
renovirani-mister-x10
renovirani-mister-x11