(FOTO) Počela izgradnja privremenog parkinga za autobuse na Malti

terminal na malti
MALTA
Izgradnja privremenog parkinga za autobuse javnog prevoza putnika na Malti počela je danas.

Po izgradnji ovih autobuskih parking mjesta – na tu lokaciju biće premještena stanica za međumjesni saobraćaj, koja se trenutno nalazi kod Medicinske elektronike.

Početak radova ozvaničio je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović koji je kazao da je na osnovu analiza koje su provedene u prvom dijelu godine, odlučeno da se na prostoru između ulica Trive Amelice i Bulevar srpske vojske, odnosno na Malti, privremeno locira parking za autobuse javnog prevoza putnika do izgradnje objekata koji su ovdje predviđeni regulacionim planom a koji u ovoj fazi neće biti moguće realizovati u dužem vremenskom periodu.

terminal

On je rekao da je nova lokacija privremeno rješenje, dok ne bude pronađen adekvatan prostor, s obzirom na to da ovakvim objektima mjesto nije u centru grada.

-Izmiještamo stajalište koje je pravilo velike probleme jer se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, pa su pristizale brojne žalbe zbog gužve i blokade saobraćaja- kazao je  Gavranović.

Prema njegovim riječima, adekvatno rješenje nije ni prostor gdje se nalazi glavna autobuska stanica jer je za učenike koji putuju iz prigradskih mjesta u srednje škole ta lokacija daleko.

Gradonačelnik je dodao da će lokacija kod “Medicinske elektronike” biti iskorišćena za izgradnju trafostanice, koja bi trebalo da riješi kvalitetnije napajanje električnom energijom centra grada.

terminal na malti

Okvirna površina koju će zauzeti planirani parking na Malti iznosi oko 3.500m2, a kapacitet parkinga će biti 20 parking mjesta.

Izgradnja je povjerena preduzeću „Kozaraputevi“, čiji je direktor Slobodanka Stevković kazala da će se to preduzeće potruditi da radove završi u zadatom roku od 60 dana.

Grad je za ovu investiciju izdvojio 295.725 KM.

Ono što je bitno za korisnike javnog prevoza, jeste da putnici neće morati da pješače do novoizgrađenog parkinga odnosno terminala, već će moći da autobuse čekaju i na stajalištu “Pozorište” preko puta Fabrike duvana, jer će autobusi sa Malte, ići glavnom ulicom (Kralja Petra I Karađerođevića) skretati desno kod stare zgrade Vlade RS, te opet desno u Ulicu I krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom.

Sa navedenim stajalištem, koje će biti dodatno uređeno i prošireno, biće podignut nivo usluge u javnom prevozu.

Terminal, odnosno parking za autobuse „Medicinska elektronika“ opslužuje ukupno 200 polazaka dnevno. Riječ je o prigradskim linijama koje su u nadležnosti grada Banjaluka (Dragočaj, Gradina, Ramići, Potkozarje, Piskavica, Verići), te linijama koje su u nadležnosti Privredne komore regije Banjaluka (Laktaši, Lamovita, Omarska, Slatina, Srbac, Gradiška, i dr).

(Banjaluka.net)

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.