Vijesti 09.11.2015.

(FOTO) Počela izgradnja privremenog parkinga za autobuse na Malti

ČITANJE: 2 minute
MALTA
Izgradnja privremenog parkinga za autobuse javnog prevoza putnika na Malti počela je danas.

Po izgradnji ovih autobuskih parking mjesta – na tu lokaciju biće premještena stanica za međumjesni saobraćaj, koja se trenutno nalazi kod Medicinske elektronike.

Početak radova ozvaničio je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović koji je kazao da je na osnovu analiza koje su provedene u prvom dijelu godine, odlučeno da se na prostoru između ulica Trive Amelice i Bulevar srpske vojske, odnosno na Malti, privremeno locira parking za autobuse javnog prevoza putnika do izgradnje objekata koji su ovdje predviđeni regulacionim planom a koji u ovoj fazi neće biti moguće realizovati u dužem vremenskom periodu.

terminal

On je rekao da je nova lokacija privremeno rješenje, dok ne bude pronađen adekvatan prostor, s obzirom na to da ovakvim objektima mjesto nije u centru grada.

-Izmiještamo stajalište koje je pravilo velike probleme jer se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, pa su pristizale brojne žalbe zbog gužve i blokade saobraćaja- kazao je  Gavranović.

Prema njegovim riječima, adekvatno rješenje nije ni prostor gdje se nalazi glavna autobuska stanica jer je za učenike koji putuju iz prigradskih mjesta u srednje škole ta lokacija daleko.

Gradonačelnik je dodao da će lokacija kod “Medicinske elektronike” biti iskorišćena za izgradnju trafostanice, koja bi trebalo da riješi kvalitetnije napajanje električnom energijom centra grada.

terminal na malti

Okvirna površina koju će zauzeti planirani parking na Malti iznosi oko 3.500m2, a kapacitet parkinga će biti 20 parking mjesta.

Izgradnja je povjerena preduzeću „Kozaraputevi“, čiji je direktor Slobodanka Stevković kazala da će se to preduzeće potruditi da radove završi u zadatom roku od 60 dana.

Grad je za ovu investiciju izdvojio 295.725 KM.

Ono što je bitno za korisnike javnog prevoza, jeste da putnici neće morati da pješače do novoizgrađenog parkinga odnosno terminala, već će moći da autobuse čekaju i na stajalištu “Pozorište” preko puta Fabrike duvana, jer će autobusi sa Malte, ići glavnom ulicom (Kralja Petra I Karađerođevića) skretati desno kod stare zgrade Vlade RS, te opet desno u Ulicu I krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom.

Sa navedenim stajalištem, koje će biti dodatno uređeno i prošireno, biće podignut nivo usluge u javnom prevozu.

Terminal, odnosno parking za autobuse „Medicinska elektronika“ opslužuje ukupno 200 polazaka dnevno. Riječ je o prigradskim linijama koje su u nadležnosti grada Banjaluka (Dragočaj, Gradina, Ramići, Potkozarje, Piskavica, Verići), te linijama koje su u nadležnosti Privredne komore regije Banjaluka (Laktaši, Lamovita, Omarska, Slatina, Srbac, Gradiška, i dr).

(Banjaluka.net)