Vijesti 05.11.2015.

(FOTO) Položen kamen temeljac: Česma uskoro dobija novi most

ČITANJE: 3 minute
kamen temeljac
Predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, položili su danas kamen temeljac za izgradnju mosta na rijeci Vrbanji u naselju Česma.

Novi most biće sagrađen na mjestu petnaestak metara nizvodno od postojećeg mosta, koji je pretrpio znatnu štetu u prošlogodišnjim poplavama. Biće ukupnog saobraćajnog profila deset metara i sastojaće se od kolovoza širine 6,6 metara i obostranih trotoara širine dva metra, dužine 75 metara. Ugovorena vrijednost radova je 1.742.470 KM.

Premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović je istakla da je riječ o važnom komunikacijskom projektu, koji je jedan u nizu projekata te vrste, čija je realizacija počela ili se tek planira na prostoru Republike Srpske pogođenom prošlogodišnjim poplavama.

-Osim direktnih sredstava Vlade i sredstava izdvajanih iz Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, mi smo lokalnim zajednicama omogućili pristup jeftinim sredstvima Svjetske banke i upravo tako su obezbijeđena sredstva za ovaj most – rekla je Cvijanovićeva.

cesma

Prema njenim riječima, opredijeljenost je da se ravnomijerno razvijaju ne samo dijelovi Banjaluke, nego i svi dijelovi Srpske, a među prioritetima su projekti koji se odnose na saniranje teških posljedica prošlogodišnjih poplava.

Ona je izrazila zadovoljstvo svime što je do sada urađeno na saniranju štete od poplava, napominjući da je tada stradalo više od jednog godišnjeg budžeta, a da je Vlada Srpske uspjela brzo i hitno da reaguje. Prema njenim riječima, ovo je samo početak, jer će se posljedice poplava otklanjati još nekoliko godina.

Obraćajući se prisutnim, gradonačelnik Gavranović je kazao da je postojeći most odmah nakon poplava saniran, međutim po povlačenju vodostaja Vrbanje utvrđeno je da je most praktično pukao u osnovama i tada je započela priprema projekta izgradnje novog mosta.

CESMA PUBLIKA
– Uz zahvalnost Vladi RS što nam je omogućila pristup kreditnim sredstvima Svjetske banke i obezbijedila određena sredstava za brzu sanaciju šteta od poplava, danas počinjemo sa radovima na mostu – naglasio je gradonačelnik.

On je kazao da ovaj most znači život za mještane Česme.

– Novim mostom, uz rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Veljka Mlađenovića koja je u toku, biće najbrža i najkvalitetnija veza sa užim dijelom grada – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da se u Česmi još dosta toga uradilo i da će se raditi, podsjetivši da se radilo na regulaciji korita Vrbanje, utvrđivanju obaloutvrde ili njenoj sanaciji poslije poplava.

– Nadam se da će se izvođač radova držati ugovorenih obaveza i da će poslije godinu dana ovaj prostor ovdje izgledati sasvim drugačije jer će i most i saobraćajnica obezbijediti da se u Česmi mnogo ugodnije živi – naglasio je Gavranović.

Prema njegovim riječima, Grad je iz budžeta uložio mnogo u sanaciju stanja izazvanih poplavom.

– Danas smo u jednom stabilnijem stanju zahvaljujući i Vladi RS, i pomoći koju smo dobili i koju ćemo dobiti iz Fonda solidarnosti i siguran sam da ćemo koračati krupnim koracima u obnovi BanjALuke – zaključio je gradonačelnik.

kamen temeljac ploca
Predsjednik Savjeta MZ Česma, Miladin Maličević izrazio je zahvalnost gradu i Vladi RS što su doprinijeli tome da započne izgradnja mosta.

– Česma broji oko pet hiljada stanovnika, ali je i veliki broj onih koji saobraćaju kroz ovo naselje, tako da ova komunikacija ima veliki značaj za sve građane Banjaluke – zaključio je Maličević.

Projekat izgradnje novog mosta u Česmi provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata i grad Banjaluka. Izvođač radova je preduzeće „Prijedorputevi“.

U sklopu izgradnje mosta biće izgrađene i pristupne saobraćajnice, i to na dijelu od mosta prema Ulici Petra Velikog, u dužini od 120 m i pristupna saobraćajnica po 50 m sa druge strane mosta – u punom profilu sa dvije saobraćajne trake, obostranim trotoarima i javnom rasvjetom. Stari most će po izgradnji novog biti uklonjen.

(Banjaluka.net)