Magazin 17.02.2016.

(FOTO) Talenat naslijedila od oca: Od vulkanske sedre kreira jedinstvena umjetnička djela

ČITANJE: 1 minuta
nida olcar
Kćerka nosioca UNESCO-ove nagrade “Živuće ljudsko blago“ Nida Olcar nastavila je očevim stopama praviti posude od obrađene vulkanske mase, a inovacijama u vidu motiva i boja kreira jedinstvene umjetničke primjerke koje privlače veliku pažnju javnosti.

Olcar je istakla da je ljubav prema toj umjetnosti naslijedila od oca, poznatog keramičara i umjetnika Sitki Olcara koji je preminuo 2010. godine i da i dalje posuđe pravi od vulkanske prašine koju sakuplja na planinama Erciyes i Hasandagi u centralnim dijelovima Turske.

Dobitnica priznanja turskog Ministarstva kulture, Olcar kaže da je proces obrade sirovine izuzetno zahtjevan, a da joj je potrebno i do tri mjeseca da proizvede posude koje su spremne za umjetničke izložbe, javlja Anadolija.

– Obradom vulkanske sedre iz regije Kapadokya dobijemo crvenu zemljanu masu kojoj onda dajemo novi život. Nakon obrade i procesa sušenja u pećnici, slijedi ukrašavanje posuda i predmeta različitim umjetničkim motivima i bojama – kazala je Olcar.

Naglasivši da joj je cilj da jedinstvene umjetnine koje radi budu simbol regije iz koje dolazi, Olcar je kazala da se za njen rad dosta interesuje struka i javnost iz inostranstva.

Mlada umjetnica Olcar je izrazila zadovoljstvo da je za relativno kratko vrijeme uspjela privući pažnju i da sve više prima narudžbe iz inostranstva koje dostavlja uz posebno osiguranje.

Cijene njenih umjetnina variraju od 600 do 15.000 evra, a riječ je o različitim posudama, figurama i predmetima.

Ukazujući kako je sama vulkanska sirovina i umjetnička dekoracija ono što daje posebnost njenoj kolekciji, Olcar je kazala da je proces mljevenja i obrade vulkanske sedre njena “poslovna tajna“ koju je naslijedila od oca.

(Faktor.ba/AA)