Vijesti 06.11.2015.

(FOTO, VIDEO) Studenti iz Banjaluke lobiraju protiv prijema Kosova u UNESKO

ČITANJE: 3 minute
Studentska kancelarija
Studenti iz Banjaluke pridužili su se širokoj akciji lobiranja po društvenim mrežama kako bi Kosovo bilo spriječeno da postane član UNESKO-a.

U želji da daju svoj doprinos u borbi Srbije, kampanji su se pridružili i studenti iz Banjaluke, Beograda, Novog Sada, Niša, Podgorice koji su u Kosovskoj Mitrovici 29. oktobra otvorili privremenu“Studentsku kancelariju“ koja će biti sjedište vođenja kampanje.

Društvene mreže je preplavio veliki broj fotografija, video materijala i linkova onlajn peticije sa oznakom #NOkosovoUNESKO koja je postala i zvanična oznaka istoimene kampanje.

Neven Đenadija, mladi politikolog iz Kostajnice koji je diplomirao u Banjaluci,  koordinator je za međunarodnu saradnju ove kancelarije.

Đenadija kaže za Banjaluka.net da trenutno u kancelariji aktivno radi 10 članova.

On ističe da je njihov zadatak skretanje pažnje domaće, evropske i  svjetske javnosti na brojne razloge zbog kojih, kako kaže, „samoproglašena država Kosovo ne smije postati član UNESKO-a“.

Neven Djenadija

Njihove aktivnosti podrazumijevaju uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima svih 195 diplomatskih predstavništava UNESKO-a, kao i njihovima ambasama u Srbiji i BiH.

– Kao mladi i akademski građani koji volimo svoj narod  i poštujemo kulturu i tradiciju, imamo moralnu obavezu da ovo radimo i učinimo sve što je u našoj moći da ne dođe do ovog sramnog čina – kaže Đenadija.

U sklopu kampanje, oformljena je i mlada srpska akademska zajednica pod nazivom „Studenti za istinu“ koja se „ne miri sa pokušajima otimanja Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Banjske i još 1500 drugih kosovsko-metohijskih svetinja“.

-Prikupili smo značajnu količinu fotografija, video-materijala i dopisa koji svjedoče o stradanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i sve to šaljemo na adrese predstavnika UNESKO-a – dodaje Đenadija.

Među zemljama koje će odlučivati o sudbini srpske kulturne baštine, prema njegovim riječima, veliki je broj onih koje uopšte ne znaju ni gdje se nalazi Kosovo.

-Upravo zato se trudimo da do njih dođe materijal u kom je sve to prikažano. Apelujemo na savjest čovječanstva, branimo svoje osnovno ljudsko pravo na identitet, kulturno naslijeđe i dostojanstvo – objašnjava on.

Protest Studentska Kancelarija

Kancelariju u Kosovskoj Mitrovici vode Nemanja Biševac i Jovan Aleksić, a podršku iz Moskve dobijaju od kolege Nenada Uzelca. Pored moralne i tehničke podrške, Đenadija dodaje da kampanja dobija i finansijsku podršku od dobrih ljudi i entuzijasta sa svih meridijana.

-Donacije koje dobijamo usmjeravamo na promociju našeg materijala na društvenim mrežama, za neke osnovne troškove telefona, transporta i opreme vezane uz samu kancelariju kao i za slanje direktnih pisama poštom diplomatskim predstavništvima članica UNESKO-a – kaže on.

On priča da svakodnevno na svom blogu registruju posjete sa servera UNESKO-a.

-Očigledno je da ono što mi šaljemo neko čita i to je jako dobro. Potrudili smo se da eliminišemo sve barijere u razumijevanju naših poruka pa smo materijale preveli na desetak jezika – objašnjava Đenadija.

Članovi kancelarije najavljuju i jedan veliki performans u Kosovskoj Mitrovici prije glasanja koje je najavljeno za 7.novembar.

Takođe, zajedno sa prijateljima iz organizacije „28.jun“ „Studentska kancelarija“ radi na širenju peticije protiv ulaska Kosova u UNESKO koja do sada ima preko 130.000 potpisa.

 

(Banjaluka.net)