Magazin 20.10.2015.

(FOTO) Više od skupljanja lajkova: Zašto se poznate ljepotice skidaju gole?

ČITANJE: 2 minute
dzet-set-golotinja
Teško da će se neko na prvu sjetiti neke slavne ljepotice koja nije barem jednom pozirala u golišavom izdanju. Potpuno golo ili prekriveno, žensko tijelo oduvijek je privlačilo pažnju.

Posljednja među zvijezdama koje su se razgolitile kako bi dokazale da su savršene baš kakve jesu, jeste mlada pjevačica Demi Lovato. Golotinja je bila za nju emocionalno iskustvo jer se borila s poremećajima u ishrani, kao i sa depresijom.

“Razgoliti se pred svima simbolizuje moć, a to je ujedno i poruka drugim ženama da napokon mogu prihvatiti svoje tijelo i biti samouvjerene”, rekla je Demi u video za “Vanity Fair”.

Zanimljivo je i koliko su se stvari promijenile zadnjih 30-ak godina u Holivudu, posebno kada se zna za slučaj danas poznate glumice Vanese Vilijams, Mis Amerike 1984. godine ujedno i prve tamnopute američke misice koja se fotografisala gola za “Penthouse”.

Tada su njene gole fotke izazvale pravi skandal, zbog kojih je morala da preda svoju krunu. Tek su joj se prije nekoliko mjeseci izvinili, a svoju titulu je dobila nazad.

Tom prilikom je dobila podršku fanova širom svijeta putem društvenih mreža, ali zanimljivo je i to da istu reakciju nije dobila na primjer slavna Kardašijanka kada je svojim golim naslovnicama “rušila” internet. Više je to bio šok i “nije-valjda-to-opet-uradila” reakcija.

Rijaliti zvijezda Kim Kardašijan se redovno skida, a zahvaljujući tome i te kako dobro zarađuje.

kim_kardashian_nude_selfie2

Pa koji je onda pravi razlog golotinje?

Ego? Odobravanje drugih? Pomjeranje granica i “punjenje” samopouzdanja? Da li zvezde golotinju koriste kako bi privukle pažnju ili da bi poslale neku poruku?
Izgleda kao da je od svega pomalo.

Slavne žene su pod većim pritiskom savršenstva jer su konstantno pred kamerama pa se njihov izgled mjerka i kad su sređene od glave do pete, a još se detaljnije analizira kada to nisu. U doba digitalizacije kada je normalno da se tijela obrađuju u fotošopu, pravo je osvježenje vidjeti golo prirodno tijelo – baš onakvo kakvo ono jeste, ali i lice bez šminke.

Posljednjih nekoliko godina su i društvene mreže dale veliki uticaj u prihvatanju različitih veličina i takozvanih “nesavršenosti”. Uz plus sajz modele, slavne uzore koji odbijaju savršenstvo, poput Džulije Roberts koja je nedavno ponosno pokazala svoje lice bez šminke, naraštaj mladih djevojaka ima širu sliku o tome kako bi njihovo tijelo trebalo i kako ne bi trebalo da izgleda.

Fotošopa i dalje ima, ali sada se na pretjerane transformacije ne gleda s odobravanjem. Na kraju krajeva, cilj je osvijestiti žene da mogu sve što požele. Potrebna je samo doza ukusa i dobra priča iza toga.

(Index.hr)