Magazin 05.05.2021.

Fotografija patrijarha Porfirija u razrušenoj crkvi izabrana za najbolju u Hrvatskoj u 2020.

ČITANJE: 1 minuta

Za najbolju fotografiju u Hrvatskoj za 2020. godinu proglašeno je ona na kojoj je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, sadašnji patrijarh srpski Porfirije u razrušenoj srpskoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, nastradaloj u zemljotresu u martu prošle godine.

Povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja, Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade za najbolja novinarska ostvarenja u 2020. godini, pa je Nagradu “Nikša Antonini” za najbolju novinsku fotografiju dobilo izvanredno ostvarenje Porfirije u razrušenoj crkvi, fotografa “Piksela”.

Fotografija je nastala 28. marta 2020. godine, šest dana poslije razornog zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

– Prirodne sile, za razliku od ljudskih bića, ne biraju svoje žrtve kako po njihovom socijalnom statusu tako ni po veroispovesti – riječi su Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija napisane u obrazloženju nagrade.

Prema obrazloženju žirija objavljenom na internet stranici Hrvatskog novinarskog društva, foto-reporter agencije “Piksel” Boris Ščitar zašao je u jedan od razrušenih objekata, Crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu i u njoj ovjekovječio “tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako razgleda više od 300 kvadratnih metara oštećenih fresaka”.

– Osim što je fotografija snimljena po kompozicijskim i tehničkim pravilima, uz poigravanje dnevnim svjetlom i prirodno stvorenim sjenkama, ona prikazuje velike razmjere nastale štete – navodi se u obrazloženju.

(Srna/SB)