Magazin 23.05.2015.

Fuad Backović: Ovogodišnji Eurosong je u muzičkom smislu dosta “demode”

ČITANJE: 3 minute

Finalna večer Eurosonga, 60. po redu takmičenje za najbolju pjesmu Evrope, bit će održano u subotu, 23. maja, a dosad smo kroz dva polufinala imali priliku poslušati sve pjesme država učesnica.

Među zemljama učesnicama Eurosonga se i ove godine, treću godinu zaredom, ne nalazi Bosna i Hercegovina. Podsjetimo, BiH je morala odustati od takmičenja zbog teške finansijske situacije kojoj se BHRT nalazi usljed drastičnog pada naplate RTV takse i nedostatka sponzora koji bi obezbijedili novac za učešće.

O neodlasku BiH na ovogodišnje takmičenje za pjesmu Eurovizije svoj je komentar dao i pjevač Fuad Backović, koji je i sam bio učesnik Eurosonga 2004. godine kad je našu državu u Istanbulu predstavio sa pjesmom “In the Disco” osvojivši deveto mjesto.

Bruka i sramota je što BiH treću godinu zaredom ne ide na Eurosong

“Ako ćemo osluškivati komentare građanstva u BiH, onda neodlaskom na Eurosong ne propuštamo apsolutno ništa jer je to jedan festival ‘kiča, šunda, neukusa, gay lobija’ itd. Naš narod je prilično nezadovoljan svim i svačim, pa tako i ne očekujem da budu oduševljeni i da pozitivno reaguju na Eurosong kao na manifestaciju”, kazao je za Klix.ba Backović.

Pjevač smatra kako je “bruka i sramota” što Bosna i Hercegovina već treću godinu zaredom ne učestvuje u Eurosongu, te kako je to jedan veliki hendikep za BiH i našu muzičku scenu. Da stvar bude još gora, građanima BiH je, pored učešća na Eurosongu, uskraćeno i pravo prenosa snimka na državnoj televiziji, navodi pjevač.

“Prethodnih smo godina imali sjajne rezultate i kontinuirano finale. Eurosong je, za mnoge koji ne znaju, jedna sjajna platforma za promociju naše države i turizma BiH i ova je manifestacija zapravo najljepša promocija naše zemlje jer ne promoviše ni politiku, ni rat nego nešto što je lijepo, a to je muzika i umjetnost koji spajaju ljude ovog svijeta”, mišljenja je Backović, koji dodaje kako je šteta i što veliki broj naših kvalitetnih muzičara nema priliku da budu ambasadori naše države i muzike na jednom takvom takmičenju.

Jako je ružno Eurosong vezati isključivo za gay lobi

Backović smatra kako je muzika posljednjih nekoliko godina postala sjajna platforma za borbu za ljudska prava. Ipak, navodi kako je jako ružno Eurosong vezati isključivo za gay lobi.

“Velike svjetske muzičke ličnosti koje nemaju veze sa Eurosongom koriste svoja istupanja u javnosti kako bi promovisali jednakost, ljubav, toleranciju, pa samim tim i zaštitu ljudskih prava i LGBT populacije koja spada u manjinsku, marginaliziranu i ugroženu skupinu ljudi čija se prava u većini zemalja ne poštuju”, kazao je Backović i dodao kako je Eurosong svake godine održava pod određenim motom, a ove godine je to parola ‘Gradimo mostove’ u cilju promocije jednakosti, tolerancije, mira i ljubavi.

“Ne treba bježati od toga da je veliki broj fanova Eurosonga upravo iz reda LGBT populacije i dolaze iz čitavog svijeta. No vjerovati da je to isključivo festival koji je vezan za gay lobi je apsolutno apsurdno. Bio sam tamo na licu mjesta, vidio o čemu se radi i jako je ružno Eurosong isključivo vezati samo za to”, zaključio je pjevač u razgovoru za Klix.ba.