Sport 08.10.2015.

Fudbalska afera: Suspendovani Mišel Platini, Sep Blater i Žerom Valke

ČITANJE: 1 minuta
fudbal
Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater i njegov mogući nasljednik Mišel Platini, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), suspendovani su na 90 dana odlukom komisije za etiku svjetske kuće fudbala.

Komisija je izrekla istu mjeru i protiv generalnog sekretara FIFA-e Žeroma Valkea, a bivšem potpredsjedniku ove organizacije Čungu Mong-Junu zabranjeno je da se bavi fudbalom šest godina i kažnjen je novčano sa 100.000 švajcarskih franaka.

– Osnova za ove odluke su istrage koje vodi istražno odjeljenje komisije za etiku- navodi se u saopštenju svjetske kuće fudbala.

Švajcarsko tužilaštvo otvorilo je prošlog mjeseca krivičnu istragu o Blateru povodom sklapanja ugovora iz 2011. godine o televizijskim prenosima na Karibima utakmica Svjetskog kupa, kao i o navodnoj isplati dva miliona franaka Platiniju.

Švajcarski državni tužilac rekao je da je status Platinija između svjedoka i optužene osobe.

Platini je izjavio da ga “ništa neće srpiječiti da osigura da se sazna istina o svemu”. “Niko ne treba da sumnja u moju odlučost da postignem taj cilj”, rekao je predsjednik UEFA-e.

Mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je Valke umiješan u sistem prodaje ulaznica za utakmice Svjetskog kupa radi ostvarivanja ličnog profita.

(Agencije)