Magazin 27.06.2016.

Galija u Banjaluku stiže u proširenom sastavu

ČITANJE: 2 minute

Uvijek se radujemo susretu sa banjalučkom publikom. Svih ovih godina ona nam je bila vijerna i uvijek smo osjećali dobrodošlicu u susretu s njom. Mi smo se uvijek trudili da uzvratimo istom mjerom i čini nam se da je to urodilo plodom. Ne bismo opstali svih ovih godina da nije bilo tako.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” čovjek čije ime znači mnogo na domaćoj muzičkoj sceni, Nenad Milosavljević iz kultne grupe “Galija”, najavljujući koncert u Banjaluci, na tvrđavi Kastel, 30. juna u okviru manifestacije “Banjalučki dani piva”.

– Veoma je važno da Banjaluka ima festival kao što su “Banjalučki dani piva”, čijim se organizatorima uvijek rado odazovemo – istakao je Neša.

“Galija” je na sceni četrdeset uspješnih godina, pa su u skladu sa jubilejom odlučili da u Banjaluci nastupe u proširenom sastavu.

– Spremili smo program koji će obuhvatiti četrdeset godina našeg stvaralaštva, što morate priznati nije lako, uzevši u obzir broj albuma. Nadamo se da će i ovaj put naš susret sa banjalučkom publikom biti na obostranu radost i da ćemo uživati svi zajedno u muzici koja će se desiti te noći. Ljudi na našim prostorima su inače topli, otvoreni, srdačni, a sve je to naročito izraženo u Banjaluci, u kojoj se taj slovenski duh posebno, na najfiniji način, reflektuje – istakao je on.

Tu “silu” koja ih sve ove godine održava među najboljima i omiljenima kaže da je teško objasniti.

– Stvaranje je uvođenje reda u haos, a haos je radost lutanja kroz hiljadu svijetova koji se slobodno razvijaju, rađaju i umiru u jednom trenu. Sloboda je njihov prefiks, oni mogu sve, mogu sve ono što mi ne smijemo – ne možemo. Ti svjetovi ne poznaju poniznost, apatiju, kukavičluk, zlobu, nemoral… Ti svjetovi su stvarnost čistih duša, njih ne možeš kupiti, ne možeš ih oteti, ne možeš ih obojiti. Oni pripadaju svima. Ima li veće sile od ove? – istakao je Neša.

Novi album

– Mi nikad ne mirujemo, već pet godina intenzivno pišem pjesme za novi album, već smo u studiju i nadamo se da ćemo krajem godine završiti album. Čini mi se da je sve već odavno odsvirano, a s druge strane tako se malo reklo. Svuda oko mene kao čekanje na neko novo doba, a za to vrijeme spajamo nespojivo kao sublimat pred novim početkom ili definitivnim krajem.

Osjećaj da se moje traganje nije završilo i da sam više pristalica vjerovanja da sve ima smisla me puno raduje i svih ovih mjeseci taj osmjeh mi na licu budi vječiti optimizam.

Nadam se da će to biti dobar album vrijedan velikog finala – nadahnuto je govorio Neša.

(Glas Srpske)