Biznis 08.04.2022.

Gašić: Kvalitetna radna snaga – jedan od izazova

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je kroz svoje aktivnosti i usvojenu Strategiju razvoja turizma, kao grane u ekspanziji, prepoznalo potrebu za kvalitetnom radnom snagom kao jednim od izazova sa kojim se treba suočiti u narednom periodu, izjavila je danas resorni ministar Suzana Gašić.

“Protekli period pandemije nas je malo usporio i unazadio u svakom pogledu, ali kao što se to vidi kroz pokazatelje u prvih par mjeseci ove godine turizam će se brzo oporaviti kako se budu otvarale druge zemlje i ukidale epidemiološke mjere”, rekla je Gašićeva na konferenciji za novinare povodom Sajma zapošljavanja u turizmu koji će se održati 21. aprila u Banjaluci.

Gašićeva je navela da se u narednom periodu očekuje mnogo posla kako bi se poslodavcima omogućilo da imaju obučenu radnu snagu, što je prvi preduslov za razvoj i ekspanziju turizma, dodajući da će zbog toga biti prepoznat značaj ovakvih događaja koji će biti organizovani širom Srpske.

“U tom smislu je ovo ministarstvo podržalo Odjsek za turizam Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu kroz prosec sertifikacije, odnosno licenciranja njihovog naučnog programa na tom odsjeku putem Svjetske turističke organizacije”, rekla je Gašićeva.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je problem nedostatka kvalitetne radne snage prisutan u posljednje vrijeme i da je turizam jedna od grana privrede sa dinamičnim razvojem i zainteresovanost je privrednika iz tog sektora da u budućem vremenu dobiju kvalitetan kadar.

“Nadamo se dobrim odzivu privrednika i zainteresovanih radnika radi sagledavanja šansi kako da se u kratkom periodu zaposle u jednoj lijepoj grani privrede, a da privrednici realizuju svoje ciljeve i zadatke u razvoju turizma”, naveo je Ćorić.

Prema njegovim rječima, Srpska i BiH imaju šta da pokažu u oblasti turizma, sektoru koje je jedan neiskorišten potencijal i kojeg treba razviti u narednom periodu, u čemu veliku ulogu ima i kvalitetna radna snaga.

Dalibor Šajić iz Udruženja poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma Srpske “Horeka” rekao je da se u skoroj budućnosti moraju mijenjati uslovi za radnike, jer moraju imati mnogo bolja primanja i uslove rada.

“Bez toga neće imati ko raditi. Zato i pozivam sve poslodavce da razmisle kako da radnici ostanu u njihovim firmama, ali i kako da privuku nove radnike”, naveo je Šajić, dodajući da se mora imati što kvalitetnija usluga i da klijent u turizmu ne treba da zna probleme sa kojima se suočavaju poslodavci.

Direktor Odjela za ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u BiH Karl Vurster je, uz konstataciju da BiH ima dosta toga da ponudi u turizmu, poručio poslodavcima u ovom sektoru da moraju ponuditi mnogo bolje uslove radnicima, prije svega, veću platu i dugoročne i fleksibilnije ugovore.

Sajam zapošljavanja u turizmu organizuje Privredna komora Srpske zajedno sa Ministarstvom trgovine i turizma Srpske, Zavodom za zapošljavanje Srpske, “Horekom” i USAID-om.

(Srna)

Oznake: Suzana Gašić