Biznis 01.02.2021.

Gašić: Nastavak projekta na Jahorini, ali i drugim planinama

ČITANJE: 2 minute

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da će se u narednom periodu nastaviti sa realizacijom projekata koji će Jahorinu, ali i planine Kozaru i Trebević, učiniti primamljivim za turiste tokom cijele godine, a ne samo zimi.

Ona je rekla da će biti nastavljene i aktivnosti na razvoju i promociji ruralnog i adrenalinskog turizma, jer u tome Srpska ima značajnih potencijala.

Komentarišući podatke Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u decembru prošle godine u odnosu na novembar ostvaren veći broj dolazaka turista za 33 odsto, a noćenja za 16,3 odsto, Gašićeva je rekla da u prilog rastu ovih podataka idu projekti turističkih vaučera i ulaganja u Jahorinu kao turističku destinaciju.

“Opstanku sektora turizma pogođenog pandemijom virusa korona, koji je neminovno bio usmjeren mahom na domaće turiste, pomogli smo kroz projekat turističkih vaučera sa kojim smo započeli 15. juna prošle godine i do sada je građanima izdato više od 28.500 turističkih vaučera za boravak u ugostiteljskim objektima za smještaj širom Srpske”, navela je Gašićeva.

Prema njenim riječima, ulaganja u Jahorinu kao turističku destinaciju doprinijela su da ova olimpijska planina bude atraktivan centar zimskog turizma u regionu, o čemu svjedoči i popunjenost kapaciteta na ovoj destinaciji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpsku je u prošloj godini posjetilo 190.271 turista koji su ostvarili 531.447 noćenja. Broj dolazaka turista manji je za 52,5 odsto, a noćenja manji za 45,4 odsto u odnosu na 2019.godinu.

Gašićeva je rekla da je pandemija virusa korona pogodila sektor turizma u cijelom svijetu i uzrokovala gubitke u tom sektoru koji se mjere milijardama dolara, i da takva situacija nije mimoišla ni Srpsku, gdje je u prošloj godini broj dolazaka i noćenja turista prepolovljen u odnosu na 2019.godinu.

“Prošla godina, što se tiče sektora turizma, dobro je počela, kada je u prva tri mjeseca zabilježena rekordna posjećenost koja je ukazivala na pozitivne trendove rasta turističkog prometa u Srpskoj, što jer zaustavljeno zbog pandemije virusa korona”, dodala je Gašićeva.

(Srna)

Oznake: Suzana Gašić