Magazin 20.06.2016.

Gavranović: “Dukat fest” značajna prilika za afirmaciju turizma

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je da je Međunarodni festival kulture “Dukat fest” lijepa smotra kulturnog stvaralaštva i značajna prilika za turističku afirmaciju Banjaluke.

Gavranović je danas ugostio članove i organizatore Devetog međunarodnog festivala kulture “Dukat fest”, na kojem učestvuju ansambli iz Indije, Letonije, Turske, Kolumbije, Srbije, Španije, Šri Lanke, Slovačke i Indonezije.

“Mnogi od članova ansambala prvi put dolaze u naš grad i važno je da ga upoznaju i odavde ponesu lijepe utiske”, rekao je Gavranović.

Direktor Festivala Natalija Trivić zahvalila je na podršci koju je banjalučka Gradska uprava dala za organizovanje ovog kulturnog događaja, napomenuvši da će se centralno festivalsko veče održati večeras na tvrđavi “Kastel”. Trivićeva je poručila da Festival doprinosi multikulturalnosti i komunikaciji među različitim kulturama, a posebno sa aspekta promocije domaćeg folklornog stvaralaštva prema zemljama svijeta.

Jedan od učesnika “Dukat festa” je i ansambl iz Kolumbije, čija je predstavnica Marleni Balarelja rekla da se ovdje osjećaju kao kod kuće, da su odlično prihvaćeni od građana i da im je čast što su dio Festivala. Festival je član Svjetske asocijacije folklora pri Unesku i do sada je ugostio više od 80 ansambala iz 43 zemlje svijeta.

(SRNA)