Vijesti 29.10.2015.

Gavranović i predstavnici OEBS-a: Informisanje javnosti o prirodnim katastrofama

ČITANJE: 2 minute
gavranovic sastanak
Gradonačelnik Slobodan Gavranović sa saradnicima održao je danas sastanak sa predstavnicima Misije OEBS-a u BiH i Mreže Arhus centara u BiH u vezi sa regionalnim projektom pod nazivom „Jačanje kapaciteta Arhus centara u oblasti smanjenja rizika od katastrofa s ciljem povećanja svijesti lokalnih zajednica“.

Projektom je predviđena izrada tzv. akcionog plana o podizanju svijesti stanovništva o smanjenju rizika od katastrofa za dvije lokalne zajednice u BiH, od kojih će jedna biti grad Banjaluka.

Tri vrste prirodnih katastrofa na kojim će se bazirati projkat su: poplave, odnosno bujice, požari i zemljotresi.

Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da Banjaluka ima iskustva u borbi sa prirodnim nepogodama i podsjetio da su u prošlogodišnjim poplavama gradske službe bile efikasne u sanaciji i otklanjanju posljedica od poplava.

-Na bazi iskustava već smo počeli sa rekonstrukcijom Civilne zaštite, krenuli sa popunjavanjem jedinica i njihovim opremanjem. Osim toga, veoma je važno jačati svijest kod građana o značaju Civilne zaštite – rekao je gradonačelnik.

Kao poseban problem na području grada Banjaluke, on je istakao bujične vode koje su prošle godine nanijele veliku štetu kako na infrastrukturi tako i u domaćinstvima. Takođe je zabilježen i veliki broj klizišta kao njihova posljedica.

Šef banjalučke kancelarije OEBS-a, Dmitri Iordanidi istakao je da OEBS podržava ovaj projekat i izrazio nadu da će njegova relaizacija biti uspješna.

Koordinator Arhus centra Banja Luka, Viktor Bjelić kazao je da je prvi korak u realizaciji ovog projekta izrada akcionog plana podizanja svijesti javnosti o smanjenju rizika od katastrofa na području grada.

-Ovaj projekat je važan da bi građani imali što više informacija kako bi znali reagovati na pravi način u slučajevima prirodnih katastrofa. Nadamo se da ćemo zajedno sa lokalnom administracijom i drugim akterima uspjeti u tome – zaključio je Bjelić.

(Agencije)