Biznis 13.12.2020.

GENERALNI DIREKTOR: Treba nam dodatna godina za restrukturisanje Željeznica RS

ČITANJE: 4 minute

Preduzeće “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ zvanično su pokrenule postupak za produženje krajnjeg roka za restrukturisanje ove kompanije za minimalno 12 mjeseci, jer na osnovu potpisanih dokumenata i planskih zadataka nije predviđeno niti realno očekivati da taj proces bude završen u relativno kratkom vremenskom periodu, izjavio je u intervjuu Srni vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Željko Radić.

Radić je naveo da je samo za primjenu novog informacionog sistema neophodno najmanje 18 mjeseci, jer je potrebno ispoštovati sve zakonske procedure, počevši od nabavke neophodne opreme i softverskih rješenja, da bi taj važan segment u novoj strukturi preduzeća bio u primjeni.

On je dodao da je proces restrukturisanja otežan jer se zbog preporučenih epidemioloških mjera usljed pandemije virusa korona sastanci sa konsultantima zaduženim za praćenje i realizaciju procesa restrukturisanja održavaju putem aplikacija za direktnu komunikaciju, a ostala korenspodencija odvija se elektronskom poštom.

Radić je naveo da je završen postupak u Višem privrednom sudu u Banjaluci prema prigovorima podnesenim na odluke Okružnog privrednog suda u Doboju, te su otklonjene sve poteškoće za dalji nastavak postupka restukturisanja “Željeznica Republike Srpske” pred Okružnim privrednim sudom u Doboju.

“Podneseno je 214 prijava sa 1.670 povjerilaca. Oko pedesetak prijava sud je odbacio, jer nisu uređene ni u naknadnom roku koji je sud odredio podnosiocima prijava. Ukupan iznos prijavljenih potraživanja iznosi 340.838.277 KM, od čega je priznato 334.368.586 KM, a osporeno 6.469.690 KM”, izjavio je Radić.

Prema njegovim riječima, Uprava kompanije ostaje pri stavu da ŽRS budu organizovane kao “vertikalno integrisano preduzeće”, kako je i ponuđeno u zaključku Vlade Srpske.

On je pojasnio da se organizaciono restrukturisanje ŽRS-a odnosi na razdvajanje poslova operacija i infrastrukture na dvije računovodstveno i upravljački potpuno razdvojene organizacione jedinice unutar jednog privrednog društva, te formiranje profitnih centara od postojećih organizacionih jedinica.

“Buduća organizacija podrazumijeva i uvođenje novog finansijsko-računovodstvenog sistema putem kojeg će se pratiti svi procesi unutar ŽRS-a, razvoj i primena finansijski prihvatljivih i održivih srednjoročnih planova poslovanja, te razvoj i primjena višegodišnjih ugovora o prevozu putnika i održavanju infrastrukture između Vlade Srpske i `Željeznica`”, izjavio je Radić.

Nova sistematizacija

On je naveo da nakon što bude donesena konačna odluka o budućem modelu organizacije ŽRS-a, pristupiće se izradi i novog pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radne snage, kao i kolektivnog ugovora.

“Broj zaposlenih u ŽRS smanjen je za 887 radnika. Referentni broj zaposlenih od 3.098 radnika, koliko je iznosio prije početka realizacije projekta restrukturisanja, danas iznosi 2.200 zaposlenih”, izjavio je Radić.

On je naveo da je ove godine zbog poremećaja na globalnom tržištu zbog pandemije virusa korona došlo do pada privredne aktivnosti i smanjenja potražnje za uslugama prevoza različite vrste robe u teretnom saobraćaju, što je značajno uticalo na rezultate poslovanja ŽRS.

Obustava putničkog saobraćaja, prije svega međuentitetskog, takođe, se negativno odrazila i na prihod od prevoza putnika.

Radić navodi da su ŽRS za deset mjeseci tekuće godine ukupno ostavrile prihode u iznosu od 52.820.475 KM, rashode u iznosu od 67.034.125 KM, dok gubitak za navedeni period iznosi 14.213.649 KM.

“Razlozi za ovakve poslovne pokazatelje su i manji prihodi od donacija Vlade Republike Srpske koji u 2020. godini iznose 3.331.432 KM, dok su u prethodnoj godini iznosili 12.094.267 KM”, izjavio je Radić.

Prema njegovim riječima, u istom periodu prošle godine ŽRS je ostvarila ukupne prihode od 70.934.470 KM, a rashode 67.859.136 KM.

Značajni rashodi

On je dodao da su finansijska sredstva Svjetske banke u okviru procesa restrukturisanja 2019. godine vođena kao prihod, zbog čega je u prošloj godini registrovana dobit u iznosu od 3.075.334 KM.

“U posmatranom periodu od deset mjeseci 2020. godine ukupni prihodi su manji u odnosu na prošlu godinu za 18.113.995 KM, dok su ukupni rashodi manji za 825.011 KM”, rekao je Radić.

On je naveo da su bilansi ŽRS i dalje opterećeni značajnim finansijskim rashodima, prije svega zbog nemogućnosti plaćanja ino-kredita, kamata na ino-kredite i amortizacije i da otklanjanje ovog problema očekuje po okončanju kompletnog procesa finansijskog i organizacionog restrukturisanja.

“Uprkos navedenim privrednim poremećajima, `Željeznice` su kvalitetno odgovorile izazovima i postavljenim zadacima, tako da su u potpunosti ispunile zahtjeve tržišta, poštujući sve propisane mere Republičkog štaba za vanredne situacije u cilju zaštite zdravlja zaposlenih radika”, naveo je Radić.

On je poručio da je Uprava ŽRS-a svjesna je teških okolnosti i problema sa kojima se mora izboriti, da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo daju ključni podsticaj za opstanak ove komapije, te da se samo zajedničkim djelovanjem može ostvariti projekat restruktruiranja, koji mora biti završen.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. februara 2018. godine odluku o prihvatanju zaduženja Srpske u iznosu 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja ŽRS-a s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Strukturu kreditnih sredstava Svjetske banke od 51,3 miliona evra čine tri komponente, i to 42,7 miliona evra za finansijsko restrukturisanje što obuhvata isplatu zaostalih dugovanja, zatim 3,5 miliona evra za restrukturisanje radne snage, a pet miliona evra za organizaciono.

(Srna)