Vijesti 01.10.2015.

Gimnazija uskoro dobija nove računare i sportsku dvoranu

ČITANJE: 2 minute
gimnazija
Predstavnici kompanija “Inova” i Gimnazije u Banjaluci predstavili su danas projekte nabavke računara i izgradnje nove školske sportske dvorane, koji bi trebalo da budu realizovani povodom 120 godina od osnivanja i rada ove obrazovne ustanove, što je jubilej koji će biti proslavljen u nedjelju, 4. oktobra.

Direktor Gimnazije u Banjaluci Zoran Pejašinović rekao je da je jedan projekat nabavka 120 računara, a da drugi predstavlja inicijativu za novu školsku sportsku dvoranu, koja je u planu unazad pet godina.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je postojeća dvorana stara 40 godina i veoma mala, neuslovna i bez prostora za publiku, kao i da učenici rade na dotrajaloj opremi.

Pejašinović je naveo da je 40 računara već obezbijeđeno, odnosno da će ih donirati preduzeće “Inova”, u okviru kojeg funkcioniše i istoimeni ženski odbojkaški klub, a koje je spremno da finansira i izgradnju dvorane pored zgrade Gimnazije.

– Ovaj odbojkaški klub bi zauzvrat koristio tu dvoranu u vannastavnim terminima za svoje potrebe-rekao je Pejašinović, dodajući da banjalučka Gimnazija već deceniju uspješno sarađuje sa kompanijom “Inova”.

On je naglasio da bi se izmještanjem postojeće sportske sale rasteretila zgrada Gimnazije, koja bi na taj način dobila dodatni kvalitetan i namjenski prostor.

– Osim toga, prostor u kojem se sada nalazi sportska dvorana bio bi preuređen u amfiteatar, novu biblioteku i čitaonicu, koje su ovoj školi više nego potrebne-rekao je Pejašinović.

Vlasnik preduzeća “Inova” Ljubiša Savović rekao je da je idejno rješenje izgradnje nove sportske dvorane već napravljeno, te da se sa radovim može početi čim se od banjalučke Gradske uprave dobije saglasnost i potrebna dokumentacija.

– Očekujemo da i te probleme riješimo u što kraćem roku, kako bi učenici Gimnazije već u narednoj školskoj godini imali novu dvoranu- rekao je Savović.

Prema njegovim riječima, nova dvorana zauzimala bi površinu 640 metara kvadratnih, odnosno 300 do 600 mjesta za sjedenje, a vrijednost izgradnje je 700.000 KM.

Savović je precizirao da bi nova sportska dvorana ostala u vlasništvu grada Banjaluke, te očekuje podršku grada i resornih ministarstava u adaptaciji sadašnje dvorane.

– Podrška grada i Vlade Srpske je potrebna u adaptaciji prostora gdje se dvorana trenutno nalazi, a po našim proračunima za to je potrebno od 120.000 do 180.000 KM- rekao je Savović.

Gimnazijalci su povodom proslave 120 godina od osnivanja i rada Gimnazije organizovali sportske turnire, humanitarne akcije i kulturna dešavanja, te svečanu akademiju kojom će biti obilježen jubilej, 4. oktobra.

(Agencije)