Vijesti 16.09.2015.

Glavni favorit za direktora SIPA otpao sa konkursa

ČITANJE: 1 minuta
sipa
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH otvorio je na upravo okončanoj sjednici u Sarajevu koverte s prijavama kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Potvrdio je ovo izjavi novinarima Žiko Krunić, predsjednik Odbora. On je kazao da od devet pristiglih prijave dvije ne ispunjavaju uslove konkursa.

– To su prijave Elvisa Zornića i Ranka Vukovića, a ostali sedam prijava su u skladu s uslovima propisanim konkurskom – kazao je Krunić.

On je rekao da će Nezavisni odbor odmah zatražiti od Ministarstava unutrašnjih poslova izvode iz policijske evidencije za ostale kandidate kako bi mogli biti pripremljeni materijali za intervjue s sedam kandidata. To su Slobodan Nikić, Zoran Glušac, Dragan Mumović, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač i Davor Vidović i Perica Stanić.

Krunić nije precizirao kada su u pitanju Zornić i Vuković, koje to uslove nisu ispunili, ali kako saznaje „Avaz“ u slučaju Vukovića kod njega je bio taj problem što njegova diploma nije nostrificirana.

Inače, Vuković je do danas važio za favorita i glavnog kandidata za budućeg direktora SIPA-e, a navodno je imao i podršku SDS-a kojem je prema koalicionom dogovoru stranaka u vlasti SDA,SDS-a,DF-a I Saveza za promjene, pripala ova pozicija.

(Avaz)