Magazin 09.11.2016.

Glumac Aleksandar Ristanović oživio lik svestranog Laze Kostića: Svaki njegov stih djelić njegove duše

ČITANJE: 2 minute

Ono što me privuklo Lazi Kostiću jesu pjesme “Među javom i med snom”, “Don Kihotu” i jedna od najljepših srpskih ljubavnih pjesama “Santa Maria della Salute”.

Ispričao je ovo talentovani student četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Aleksandar Ristanović, koji je po prvoj od navedenih pjesama srpskog kralja stiha naslovio svoju diplomsku predstavu. Hod po žici Laze Kostića, između jave i sna, od prve pjesme koju su mu odbili da štampaju, političkog idealizma mladog do razočaranosti onog starijeg Laze, od prve ljubavi do nedostižne Lenke Dunđerski publika će imati priliku da pogleda večeras od 20.30 časova na “Podrum sceni” Banjalučkog studentskog pozorišta.

– Laza Kostić je bio vanredna ličnost. Bio je pesnik, pravnik, političar, prevodilac, lektor, novinar, dramski pisac, atleta…

Pesma “Među javom i med snom” govori o težnji umetnika da otelotvori svoje snove u delo. Da delom koje sačini izleči onaj unutrašnji nemir svog bića – priča Ristanović.

Izazov u građenju lika ovog nesvakidašnjeg čovjeka, za Ristanovića je, kako kaže, bio veliki, jer on ničim ne podsjeća na Lazu Kostića.

– Ni fizički, ni karakterom. Kreiranju lika pristupio sam više intuitivno nego akademski. Pustio sam da me stihovi vode. Svaka reč koju je Laza napisao nosi u sebi delić Lazine duše. To se nametnulo kao put – naglasio je on.

Sam je radio i na tekstu predstave, koristio je Lazine pjesme, zatim njegova pisma i drame.

– Želeo sam da priču vodim na tri nivoa. Stvaralački, ljubavni i politički. Ono što mislim da od Lazine ličnosti treba podvući jeste to da je on, ma šta da je radio, u tome išao do kraja. Punim srcem. U svojim zanosima i prkosima, u svojim kalamburima u svojim pesmama, u svom pokajanju – naglasio je glumac.

Veliku zahvalnost, dodaje Ristanović, duguje profesoru Željku Mitroviću, kolegama sa klase, ali i glumici Gordani Milinović čija mu je pomoć mnogo značila.

Pjesme testamenti i spomenici

Pjesma “Santa Maria della Salute” Ristanovića je fascinirala od kada je prvi put pročitao.

– Lazina labudova pesma. Pesma koja je testament, pokajanje i spomenik jedne velike ljubavi. Ovom je pesmom Laza našao način da svoje snove ukleše u stihove. Pesma “Don Kihotu” je nastala u drugoj polovini 19. veka. U njoj je Laza Kostić opevao svoj bes i očaj koji je osetio kada je shvatio da jedan idealista (poput njega) nema šta da traži u politici. I danas je tako – smatra mladi glumac.

(Glas)