Magazin 20.11.2015.

Dan kad je Banjaluka dočekala oslobodioce, Gospodska u bojama srpske zastave

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Banjaluka danas svečano obilježava dan ulaska Srpske vojske u ovaj grad u Prvom svjetskom ratu i oslobađanje od dugogdišnje Austro-Ugarske vladavine.

Ovaj događaj organizuje se u čast slavne srpske vojske, koja je u Prvom svjetskom ratu izvela jedan od najvećih podviga u istoriji ratovanja – septembra 1918. godine probijen je Solunski front, što je dovelo do kapitulacije Austro-Ugarske, Bugarske i Njemačke.

Srpska vojska je za samo 45 dana prešla oko 500 kilometara i 1. novembra 1918. oslobodila Beograd, zatim najveći dio BiH, da bi, konačno, 21. novembra, ušla u Banju Luku i oslobodila je austrougarske okupacije. U proboju Solunskog fronta, te solobođenju Srbije i BiH, u sastavu Srpske vojske učestvovalo je i oko 25.000 dobrovoljaca iz BiH.

Povodom ovog događaja, prije tri mjeseca Gradskoj upravi podnesena je inicijativa za izmjenu regulacionog plana radi izgradnje spomenika osloboditeljima, ali još uvijek se po tom pitanju nije ništa učinilo.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić kaže za Banjaluka.net da inicijativa podrazumijeva gradnju spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću kao i vojnicima koji su oslobodili Banjaluku.

– Plan je da bude smješten na lokaciji pored spomenika “12 beba” i ako sve bude išlo po planu, spomenik bi trebao da bude postavljen 2018. godine, na stotu godišnjicu oslobođenja Banjaluke- kaže Bosančić.

Istoričar Borivoje Milošević kaže za Banjaluka.net da je period oslobađanja Banjaluke ujedno bio period kompletnog rasula Austrugarske vojske, koji su već započeli svoje povlačenje iz brojnih gradova, pa i Banjaluke.

– Srpske vojnike nije dočekao neki veliki otpor, tako da ne možemo da pričamo o bitkama tog nekog karaktera. Sa te tehničke strane nije bilo isuviše bitnih momenata, ulazilo se u gradove koje su Austrougari već napustili. U gradovima poput Banjaluke tada su formirani lokalni organi vlasti, odnosno takozvana narodna vijeća koja su preuzimala vlast od strane austrougarskih činovnika. Svaki od gradova u BiH formirao je svoja narodna vijeća, pa tako i Banjaluka. Ta narodna vijeća bili su demokratski organi vlasti koji su imali zadatak da se brinu o miru, redu i sigurnosti u tom periodu kada dolazi do smjene vlasti. Kada je život u pitanju nastupio je jedan vakum. Prestala je da postoji jedna vlast koja je do tada funkcionisala, a nastupa neko novo vrijeme. To je period koji je uzrokovao nastanak dezertera koji se pretvaraju praktično u neke moderne hajduke koji pljačkaju po selima. Srpska vojska koja je ušla u Banjaluku imala je zadatak između ostalog da oslobodi BiH, ali bilo je jako važno, a to se može vidjeti iz raznih istorijskih dokumenata, da na licu mjesta osiguraju mir, spriječe pljačke, paljevine i na kraju krajeva neka osvetu. Previše je srpski narod propatio u Prvom svjetskom ratu, pa čak i od strane svojih dojučerašnjih komšija Hrvata i Muslimana- kaže Milošević.

Povodom današnje proslave, banjalučka Gospodska ulica danas je ukrašena zastavicama u bojama srpske zastave.

(Banjaluka.net)