Vijesti 11.09.2015.

Godišnjica terorističkog napada na Njujork i Vašington

ČITANJE: 1 minuta
11septembar

Širom SAD obilježava se četrnaest godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, kada je u napadima otetim putničkim avionima poginulo skoro 3.000 ljudi.

U Pensilvaniji je juče tim povodom otvoren memorijalni centar posvećen žrtavama pada putničkog aviona “Junajted erlajnsa” na letu 93, jednog od četiri oteta aviona.

Ovaj avion jedini nije stigao do cilja. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Kapitol hil u Vašingtonu. Dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovinskog centra u NJujorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD.

Predsjednik SAD Barak Obama obilježiće 14 godina od napada posjetom vojnoj bazi “Fort Medi” i razgovarati sa vojnicima stacioniranim u ovom objektu, saopštila je Bijela kuća.

Direktori federalnog istražnog biroa /FBI/, Centralne obavještajne agencije /CIA/ i Nacionalne službe bezbjednosti /NSA/ saopštili su da ne postoje konkretne niti kredibilne prijetnje Americi u vezi sa ovim događajem.

Direktor Cie DŽon Brenan rekao je da je saradnja američkih obavještajnih agencija značajno proširena, reformisana i reorganizovana pod uticajam napada od prije 14 godina.

-U poređenju sa situacijom od prije 14 godina, taj obavještajni rad je napredovao svjetlosnim godinama. SAD su danas mnogo nepovoljnije okruženje za djelovanje terorista, zahvaljujući jačanju odbrane-rekao je Brenan i dodao da je to i rezultat bolje saradnje sa međunarodnim partnerima.

Napadima sa četiri oteta aviona 11. septembra 2001. godine oborene su zgrade Svjetskog trgovinskog centra /STC/ u Njujorku, napadnut je Pentagon, a jedan od aviona pao je u polje u Pensilvaniji. U napadima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

(Agencije)