Biznis 27.01.2019.

GOLIĆ: “Aerodrom Banjaluka” važan za dalji razvoj privrede i turizma Srpske

ČITANJE: 2 minute

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na sjednici u utorak, 29. januara, razmatra Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” s ciljem njegovog prostornog razvoja u narednih 20 godina. 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić istakla je da je riječ o izuzetno važnom infrastrukturnom objektu, neophodnom za dalji razvoj privrede, turizma i drugih djelatnosti, koji omogućava veću otvorenost Srpske prema svijetu.

Golićeva je napomenula da je u svakoj zemlji razvoj saobraćajne infrastrukture osnov za privredni razvoj.

– Osim toga, postojanje i infrastrukturna opremljenost aerodroma, kako za putnički, tako i za kargo prevoz, jedan je od najvažnijih kriterijuma prilikom vrednovanja atraktivnosti zemlje za strane ulagače – rekla je Golićeva Srni.

Prema njenim riječima, upravo zbog toga, izrada prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” bila je među prioritetima u ispunjavanju obaveze razrade Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine kroz donošenje strateško-razvojnih planskih dokumenata.

Ona je istakla da se, uz prioritetni planski razvoj Aerodroma, koji podrazumijeva proširenje i razvoj aerodromske infrastrukture, planom omogućava širok dijapazon poslovno-proizvodnih namjena u ovoj prostornoj cjelini, ali tako da se ne ugroze ostale namjene u okruženju.

– Aerodromska zgrada postaje pretijesna za sadašnji broj putnika, a najavljene nove destinacije i dalji razvoj ove vrste usluga zahtijevaju ozbiljne intervencije u prostoru, tako da će usvajanje Prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” obezbijediti optimalan razvoj u prostoru – pojasnila je Golićeva.

Ona je istakla da je riječ o razvojnom, strateškom, dugoročnom dokumentu prostornog uređenja kojim se utvrđuje granica površine za razvoj stambene, poslovne i privredne namjene u zoni uz magistralni put.

– U okviru ove zone predviđene su dvije zone za razvoj privrede, dok je ostatak prostora označen kao zona mješovite namjene. S obzirom na to da nije riječ o cjelinama koje su isključivo proizvodno-poslovne, i na to da egzistira i stambena namjena, namjena poslovno-proizvodnih objekata mora biti takva da ne ugrožava funkciju stanovanja u neposrednom okruženju sa jedne strane i poljoprivredne površine koje se nalaze u zaleđu ove zone sa druge strane – dodala je Golićeva.

Ona je istakla da će se precizna namjena i ostali uslovi izgradnje i urbanistički standardi pojedinačnih cjelina definisati sprovedbenim dokumentima prostornog uređenja.

Prema njenim riječima, Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene izrađen je u skladu sa relevantnim EU propisima i usklađen sa direktivom kojom se osniva infrastruktura za prostorne informacije u Evropskoj zajednici.

Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka” biće razmatran u republičkom parlamentu na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

(Srna)