Biznis 09.12.2022.

GOOGLE IZGUBIO SPOR: Sud EU naredio brisanje rezultata pretrage ako su informacije netačne

ČITANJE: 1 minuta

Evropljani će uskoro moći brisati rezultate pretrage o sebi ako dokažu da su informacije “jasno netačne”, objavio je sud EU u četvrtak.

Slučaj je započeo nakon što su dva investicijska bankara od Googlea zatražili da poništi rezultate pretrage vezane uz njihova imena koji pružaju poveznice na članke koji kritiziraju investicijski model njihove grupe. Oni kažu da ti članci sadrže netočne tvrdnje.

Google je odbio zahtjev, tvrdivši da nije svjestan je li informacija u člancima tačna ili ne. Prema najnovijoj odluci suda, otvorena su im vrata da ostvare ‘pravo na zaborav’ pod GDPR-om.

“Pravo na slobodu izražavanja i informacije ne može se uzeti u obzir gdje se, bar djelomično, dio koji nije male važnosti pokaže neistinitim”, piše u presudi.

Ljudi koji iz sustava za pretragu žele izbrisati netačne informacije trebat će ponuditi dovoljno dokaza da su iznesene informacije o njima neistinite. Ovo ne mora doći od sudske parnice, primjerice. Sve što trebaju napraviti je “pružiti dovoljno dokaza koji bi se u razumnim razmjerima od njih tražili”.

“Prihvaćamo odluku te ćemo uskoro proučiti pravni dokument koji nam je dostavio sud”, rekao je glasnogovornik Googlea u razgovoru za Politico. “Poveznice i slike nisu dostupne putem pretrage slika i stranica, a sadržaj je ugašen već neko vrijeme”.

(SB)

Oznake: Google