Biznis 24.11.2015.

Google može daljinski da otključa većinu Android uređaja po sudskoj naredbi

ČITANJE: 1 minuta
Google android phone
Nove informacije ukazuju na to da oni korisnici koji imaju stariji Android uređaj, ili uređaj koji još nije nadograđen na najnoviju verziju Androida, mogu doživjeti da im uređaj bude otključan od strane Googlea. Iako se ovo otključvanje neće desiti nasumično ili bez razloga, svakako može izazvati neprijatnost kod korisnika.

Prema dokumentaciji koja se nedavno pojavila, Google ima mogućnost da daljinski otključa telefone ukoliko se to od kompanije zahtijeva putem sudskog naloga, kako bi se pomoglo organima reda.

Iako se ovo ne odnosi na sve Android uređaje, u proces je uključen veliki broj uređaja koji rade na bilo kojoj verziji Androida koja je starija od Android 5.0 (što iznosi oko 74 odsto uređaja).

Oni koji koriste Android 5.0 ili noviji operativni sistem, ne moraju da brinu, jer ovi uređaji obezbjeđuju enkripciju i Google nije u stanju da ih daljinski otključa. Doduše, ovo se odnosi samo na one uređaje koje Google nudi putem svog Nexus programa.

Android 5 i 6 nude mogućnost za enkripciju, ali proizvođači ne obezbjeđuju ovu opciju kao podrazumjevanu zbog performansi i drugih problema.

(Neowin.net)