Google može daljinski da otključa većinu Android uređaja po sudskoj naredbi

Google android phone

Nove informacije ukazuju na to da oni korisnici koji imaju stariji Android uređaj, ili uređaj koji još nije nadograđen na najnoviju verziju Androida, mogu doživjeti da im uređaj bude otključan od strane Googlea. Iako se ovo otključvanje neće desiti nasumično ili bez razloga, svakako može izazvati neprijatnost kod korisnika.

Prema dokumentaciji koja se nedavno pojavila, Google ima mogućnost da daljinski otključa telefone ukoliko se to od kompanije zahtijeva putem sudskog naloga, kako bi se pomoglo organima reda.

Iako se ovo ne odnosi na sve Android uređaje, u proces je uključen veliki broj uređaja koji rade na bilo kojoj verziji Androida koja je starija od Android 5.0 (što iznosi oko 74 odsto uređaja).

Oni koji koriste Android 5.0 ili noviji operativni sistem, ne moraju da brinu, jer ovi uređaji obezbjeđuju enkripciju i Google nije u stanju da ih daljinski otključa. Doduše, ovo se odnosi samo na one uređaje koje Google nudi putem svog Nexus programa.

Android 5 i 6 nude mogućnost za enkripciju, ali proizvođači ne obezbjeđuju ovu opciju kao podrazumjevanu zbog performansi i drugih problema.

(Neowin.net)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji