Biznis 15.03.2023.

Google najavio 12.000 otkaza, radnici u Švajcarskoj pokrenuli štrajk

ČITANJE: 1 minuta

Stotine Googleovih radnika u švajcarskom gradu Cirihu stupile su u srijedu u štrajk u znak protesta protiv više od 200 otkaza. U januaru je Googleova matična firma Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta širom svijeta, što odgovara šest posto njene radne snage, podsjeća Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s talasom gašenja radnih mjesta u kompanijama širom SAD, posebno u tehnološkom sektoru, gdje su kompanije od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.

Radnici Googleove kancelarije u Cirihu, u kojoj radi oko 5.000 radnika, protestovali su protiv najavljenih otkaza već u februaru. Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 radnika ponudilo da im se umjesto uručivanja otkaza smanje plate i broj radnih sati.

“Smeta im netransparentnost u otkazima”

Google je očito odbio njihov prijedlog. “Naši članovi u Google Cirihu i svi radnici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima”, rekao je portparol Syndicoma.

“Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara.”

Portparol Googlea rekao je da je kompanija odlučila da smanji broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima. “Proces savjetovanja u Švajcarskoj završen je i obaviješteni su radnici čija su radna mjesta pogođena”, rekao je portparol.

(Agencije)

Oznake: Google, Otkaz, štrajk