Google pravi jeftini smartfon za Afrikance

Google uvodi jeftine smartfone u šest afričkih zemalja, u kojima većina stanovništva još uvijek ne može sebi da priušti uređaje s pristupom internetu.

Pametni telefon koji proizvodi Infiniks (Infinix) koštaće oko 87 dolara, i prodavaće se u prodavnicama u Nigeriji, a biće i u ponudi onlajn trgovca Jumia u još pet zemalja: Egiptu, Gani, Obali Slonovače, Keniji i Maroku.

Infiniks je radio s Guglom na telefonu “Hot 2”” u sklopu programa pod nazivom “Android jedan” koji je imao svoj debi u Indiji prošle godine.

“Android jedan” predstavlja Guglov pritisak na smanjenje cijena smartfona u manje razvijenim dijelovima sveta gde se kompjuteri smatraju luksuzom.

Gugl sarađuje sa proizvođačima uređaja na pravljenju jeftinih telefona, koji ipak mogu da funkcionišu na najnovijoj verziji Androida “lolipop”, a moći će da rade i na budućoj unaprijeđenoj verziji Androida “maršmelou”.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog