Sport 23.02.2017.

Goran Đermanović iz Čelinca: Kampovi ulaznica za profi-svijet

ČITANJE: 2 minute

Goran Đermanović prezadovoljan je učešćem u kampu Svjetske biciklističke federacije (UCI), koji je održan u Švajcarskoj. Momak iz Čelinca jedini je bh. biciklista koji je imao priliku da u februaru radi sa vrhunskim stručnjacima.

U gradu Aigl treniralo je 40 biciklista iz Evrope, a najbolji će biti pozvani da ponovo u julu bruse formu.

“Svake godine UCI poziva najperspektivnije vozače iz svijeta da bi im dali priliku i prave uslove za treniranje da uspiju u biciklizmu. Prednost imaju siromašne zemlje koje ne pružaju puno podrške sportovima. Ove godine su mene pozvali, prvi put sam dobio priliku da odem u UCI kamp i nadam se da sam ostavio dobar utisak. Takođe se nadam da ću dobiti poziv u julu jer je to idealna prilika da se probijem u svijet profesionalnog biciklizma”, rekao je osamnaestogodišnji Đermanović.

Smatra da je u kampu lako napredovati jer su biciklisti odvojeni od kuće i samim tim nema stvari koje im odvlače pažnju od treninga kao što su društvo, škola…

“U kampu postoji plan po kojem se radi. Ako je doručak od sedam časova do 7.30 i ako odlučite da spavate duže – ostaćete bez doručka, a morate na trening nakon dva sata. Imali smo dva treninga dnevno, a prvih dana smo uradili dosta testiranja kao što su spirometrija, snaga na wattbikeu (trenažer, na kojem se može vidjeti koliko za određeni period biciklista može proizvesti snage u vatima), tjelesni sastav… Takođe, trening u kampu se dosta razlikuje od mojih treninga kod kuće jer se u kampu uvijek trenira u grupi i u svakom trenutku vas nadgledaju dva trenera i ako se desi neki problem – odmah se rješava”, dodao je Đermanović.

On je prošle godine vozio za slovenački klub Adria Mobil, ali je odlučio da od ove godine ponovo vozi za matični klub Samit iz Banjaluke.

“Bilo je veoma teško organizovati se u vezi s trkama i treninzima jer nije isto kad imate trenera sa kojim razgovarate većinom preko telefona i kad imate trenera pored sebe koji će vam uvijek objasniti šta i kako i ukazati na neke greške ako postoje. Zbog toga sam se vratio u Samit kod svog prvog trenera Nikole Sokovića”, rekao je bh. biciklista i dodao:

“Imamo ambicije da učestvujemo na dosta velikih trka, ali ne očekujemo velike rezultate van BiH jer sam upravo prešao iz kategorije juniora u seniore i tu svi dožive velika razočarenja jer dolaze na crtu sa puno iskusnijim i jačim vozačima”.

Prva ozbiljna trka koju je planirao za ovu sezonu je trka “Beograd – Banjaluka”, koja će biti vožena od 28. do 29. aprila i na kojoj se očekuje nastup više od 100 biciklista iz 25 zemalja.

(Glas)