Magazin 25.06.2021.

GOSTOVANJE: “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta RS na prestižnoj sceni u Beogradu

ČITANJE: 2 minute

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke gostovaće večeras od 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom “Derviš i smrt”, prema istoimenom romanu Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog.

U glumačkoj podjeli se nalaze Zlatan Vidović, Rade Kostić, Željko Erkić, Duško Mazalica, Anja Ilić, Ljubiša Savanović, Danilo Kerkez, Đorđe Marković, Bojan Kolopić, Dragoslav Medojević.

Predstava je premijerno izvedena tokom pandemije 30. oktobra 2020. godine i ova predstava se nalazi u selekciji za aktuelno 66. Sterijino Pozorje 2021 u Novom Sadu.

O novom scenskom čitanju antologijskog književnog djela, reditelj Projkovski kaže da je dramatizacija koju je napisao, od svih adaptacija koje je čitao, najbliža romanu, gdje najbolje može da se vidi dramaturška linija Meše Selimovića.

“Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman ”Derviš i smrt” i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela”, naveo je reditelj.

Prema njegovim riječima, zahtevno je izvući iz tako kompleksnog romana sve što se može u tih dva i po sata na sceni, odnosno, kao pozorišni umjetnici, svi imaju zadatak da prenesu roman na pozornicu i da stvore svoju scensku estetiku, a sve drugo je besmisleno.

“Roman ”Derviš i smrt” je jedno od umjetničkih dijela kojima ova civilizacija treba da se ponosi. Svaki roman je kao veliko more u koje svi treba da zaronimo”, zaključio je autor dramatizacije i reditelj predstave Projkovski.

U autorskom timu su i scenograf Valentin Svetozarev, kostimograf Ivana Ristić, koreograf Olga Pango i kompozitor Goran Trajkoski.

“Derviš i smrt” u teatarskoj verziji reditelja Egona Savina igra se od 2009. sa velikim uspehom u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje se i nakon 12 godina od premijere i dalje traži karta više.

(SB)