Politika 27.09.2015.

Grabar – Kitarović: Vrijeme je da se poradi na BIH

ČITANJE: 1 minuta
Kitarovic

– Ovogodišnje obilježavanje 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH je prilika da malo čvršće porazgovaramo i poradimo na tome da BiH postane doista politički emancipirana država s tri naroda koji su jednakopravni na cijelom teritoriju – kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu.

Hrvatska predsjednica s njim je razgovarala u subotu u Njujorku uglavnom o migrantskoj krizi koja pogađa jugoistočnu Europu, te je naglasila da je potrebno “rješavati korijenske uzroke krize”.

Grabar-Kitarović boravi u Njujorku povodom jubilarnog 70. redovnoog zasjedanja Generalne skupštine UN-a koje je ove godine okupilo rekordan broj svjetskih državnika.

– Glavni naglasak razgovora bila je imigrantska kriza – kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare.

– Umjesto da samo govorimo o učincima krize i govorimo o broju migranata koji su trenutno u Europi, moramo rješavati korijenske uzroke te krize, a to su siromaštvo, nestabilnost, nedostatak obrazovanja – što sve vodi prema ekstremizmu i sukobima, ratu, terorizmu i slično – rekla je hrvatska predsjednica, koja je glavnog sekretara UN-a podsjetila i na stanje u BiH.

(NN)