Biznis 12.10.2018.

Grad Banjaluka kupuje akcije “Vodovoda”?

ČITANJE: 2 minute

Grad planira da za 500.000 KM kupi akcije “Vodovoda”, a izdvajanje ovih sredstava već je predviđeno gradskim budžetom, rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

“Odlučili smo da finansijskim sredstvima koja su iz gradske kase bila namijenjena za ‘Vodovod’ povećamo učešće grada u kapitalu ovog preduzeća”, pojasnio je Radojičić.

O Prijedlogu odluke o kupovini akcija emitenta “Vodovod” i još 32 tačke dnevnog reda odbornici će raspravljati na sjednici 24. oktobra.

“‘Vodovod’ vrši emisiju dodatnih akcija, a grad bi ih otkupio u vrijednosti od 500.000 KM i time bi se povećalo naše učešće u akcionarskom društvu. Tako bi novac koji bismo unijeli u ovo preduzeće podrazumijevao više akcija grada u ovom akcionarskom društvu, koje je trenutno preko 60 odsto u vlasništvu grada”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, seoski vodovodi su od Centra za razvoj i unapređenje sela dati na upravljanje i korištenje “Vodovodu”.

Na to su se, kako je objasnio, odlučili jer je “Vodovod” nadležan za taj posao i stručno ga obavlja.

Pojasnio je da je u Centru za razvoj i unapređenje sela bilo mnogo problema u održavanju tih vodovoda i naglasio da se situacija znatno popravila nakon što je brigu o njima preuzeo “Vodovod”.

Dodao je da je time to preduzeće dobilo ogromnu mrežu za održavanje.

Na dnevnom redu naredne sjednice gradskog parlamenta biće i Prijedlog odluke o korištenju zemljišta u Drakuliću za projekat “Banjalučka gradska bašta”.

Prema prijedlogu ove odluke, grad će udruženju koje sprovodi taj projekat dodijeliti gradsko zemljište za nekomercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, po uzoru na rješenja iz više evropskih gradova.

Odbornici će 24. oktobra razmatrati i Nacrt strategije razvoja grada za 10 godina, na čijoj su izradi radile gradske službe u saradnji s privrednim sektorom i civilnim društvom.

Radojičić je naglasio da nacrt ovog važnog dokumenta predviđa razvoj i ciljeve grada u narednih 10 godina.

“Banjaluku vidimo kao regionalni centar koji se razvija kao trgovinski, kulturni, privredni, ekonomski, politički i drugi centar”, naglasio je on.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je zadovoljan zbog toga što su u izradu Strategije razvoja grada bili uključeni relevantni faktori iz svih sfera društva.

Komentarišući odluku koja se odnosi na projekat “Banjalučka gradska bašta”, Talić je istakao njegovu socijalnu komponentu s obzirom na to da će i porodice iz socijalno ugroženih kategorija dobiti parcele za proizvodnju kako bi na taj način mogle sebi obezbijediti egzistenciju.

(Nezavisne)