Vijesti 28.08.2015.

Grad Banjaluka poboljšao bezbjednost učenika na putu do škole

ČITANJE: 2 minute

ucenici

Pred početak nove školske godine grad Banjaluka je preduzeo brojne aktivnosti kako bi se podigla bezbjednost učenika na putu do škole. Iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, obnavljanje “ležećih policajaca” ispred škola samo su neke od tih aktivnosti.

Kao i svake godine, iznad kolovoza biće postavljeni i transparenti koji upozoravaju vozače da je počela školska godina.

– Učenicima najnižih razreda na samom početku školske godine biće podijeljene majice i bedževi. A u sklopu tih aktivnosti, počela je i kontrola tehničke ispravnosti autobusa kojima se vrši vanlinijski ugovoreni prevoz – rekao je šef Odsjeka za saobraćaj, Slavko Davidović.

U toku je realizacija i projekta izmjene vertikalne saobraćajne signalizacije, na način da signalizacija u zoni škole bude postavljena na kontrastne table žute boje.

– One su uočljivije od postojećih i mnogo bolje će skretati pažnju vozačima da se nalaze u zoni škole. Planirano je da se izmijeni signalizacija u zonama osnovnih škola „Branko Radičević“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Dositej Obradović“ – istakao je Davidović.

On je naglasio da su sve aktivnosti u završnim fazama i biće okončane do početka nove školske godine, odnosno do 1.septembra.

Najavio je da će prvi put, ove godine, biti provođena preventivna medijska kampanja “Vozači, oprez!”, koja je usmjerena ka vozačima i ima za cilj da probudi svijest kod vozača da sa naročitom pažnju voze u zonama škola. Ova kapmanja počinje u ponedjeljak, 31. avgusta.

– U okviru navedene aktivnosti saobraćajna policija će u prisustvu djece obavljati kontrolu učesnika u saobraćaju. Policija će zaustaviti vozilo i ukoliko je vozač vezan bezbjednosnim pojasom ili nije razgovarao na mobilni telefon učenik će mu dati zeleni balon sa “veselim smajlijem” i zahvaliti mu se što se bezbjedno ponaša u saobraćaju – objasnio je Davidović.

Dodao je da će u suprotnom vozač od učenika dobiti crveni balon sa “tužnim smajlijem” i kritiku da se nebezbjedno ponaša u saobraćaju.