Vijesti 19.09.2015.

Grad bi da Norvešku kuću pokloni “Kanjonu”, dio odbornika protiv

ČITANJE: 2 minute
kontejner1
Gradske vlasti ponovo su predložile da se kompleks montažnih kuća iz Tehnološkog parka, poznatiji kao Norveška kuća, besplatno dodijeli Rafting klubu “Kanjon”, uprkos protivljenju dijela odbornika, saznaje Banjaluka.net.

Odluka grada da se montažni objekat koji se sastoji od kompleksa klimatizovanih kontejnera, poznatiji još kao „Norveška kuća“ vrijedan oko 80.000 KM, dodijeli na korištenje bez ikakve naknade „Kanjonu“ za potrebe Akademije za spasioce izazvala je negodovanje jednog dijela odbornika Skupštine grada koji ovu odluku nisu podržali ni na prošloj sjednici.

Iako odbornici tvrde da Banjaluci ne treba Akademija za spasioce i da kuće trebaju da se prodaju, a ne poklanjaju, iz “Kanjona” kažu da im nije jasno zašto projekat osuđuju na startu pitajući ih šta će biti, ako se kojim slučajem, ponovi nepogoda poput prošlogodišnjih poplava.

Odbornik Milenko Jaćimović (SDS) smatra da je poklanjanje kontejnera, vrijedenih oko 80.000 KM, najgora moguća opcija od svih koje je grad mogao da iskoristi.

– Grad kontejnere može da koristi kao privremeni smještaj za ljude koji su u elementarnimnepogodama ostali bez svojih domova. Imamo veliki broj porodica kojima su kuće poplavljenje ili kojima je klizište uništilo kuću. Mogli su i da organizauju licitaciju, prodaju kuće i novac stavi u budžet. Umjesto toga, poklanjaju kontejnere da bi neko drugi stekao profit od njih – tvrdi Jaćimović.

On tvrdi da je odluka o formiranju spasilačke akademija samo izgvoor da bi “Kanjon” besplatno došao do “Norveške kuće” koju, u stvarnosti, namjeravaju   iskoristiti za prenoćište turista.

S druge strane, Aleksandar Pastir, predsjednik „Kanjona“ tvrdi da su neozbiljne optužbe odbornika, koji se protive ovoj odluci.

– Još prošle godine smo od grada tražili da nam se dodijele ti kontejneri koji stoje u Ramićima i smetaju investitorima u Tehnološkom parku, sa namjerom da nam posluže za Akademiju za obuku spasilaca. Ne vidimo zbog čega naša molba ne bi bila uslišena, a pogotovo što ćemo svom trošku demontirati i dislocirati kontejnere. „Kanjon“ je udruženje građana, niko od nas nije zaposlen, svi smo volonteri i mi ne stičemo nikakvu korist od ove odluke – tvrdi Pastir.

(Banjaluka.net)