Grad bi da Norvešku kuću pokloni “Kanjonu”, dio odbornika protiv

kontejner1
Gradske vlasti ponovo su predložile da se kompleks montažnih kuća iz Tehnološkog parka, poznatiji kao Norveška kuća, besplatno dodijeli Rafting klubu “Kanjon”, uprkos protivljenju dijela odbornika, saznaje Banjaluka.net.

Odluka grada da se montažni objekat koji se sastoji od kompleksa klimatizovanih kontejnera, poznatiji još kao „Norveška kuća“ vrijedan oko 80.000 KM, dodijeli na korištenje bez ikakve naknade „Kanjonu“ za potrebe Akademije za spasioce izazvala je negodovanje jednog dijela odbornika Skupštine grada koji ovu odluku nisu podržali ni na prošloj sjednici.

Iako odbornici tvrde da Banjaluci ne treba Akademija za spasioce i da kuće trebaju da se prodaju, a ne poklanjaju, iz “Kanjona” kažu da im nije jasno zašto projekat osuđuju na startu pitajući ih šta će biti, ako se kojim slučajem, ponovi nepogoda poput prošlogodišnjih poplava.

Odbornik Milenko Jaćimović (SDS) smatra da je poklanjanje kontejnera, vrijedenih oko 80.000 KM, najgora moguća opcija od svih koje je grad mogao da iskoristi.

– Grad kontejnere može da koristi kao privremeni smještaj za ljude koji su u elementarnimnepogodama ostali bez svojih domova. Imamo veliki broj porodica kojima su kuće poplavljenje ili kojima je klizište uništilo kuću. Mogli su i da organizauju licitaciju, prodaju kuće i novac stavi u budžet. Umjesto toga, poklanjaju kontejnere da bi neko drugi stekao profit od njih – tvrdi Jaćimović.

On tvrdi da je odluka o formiranju spasilačke akademija samo izgvoor da bi “Kanjon” besplatno došao do “Norveške kuće” koju, u stvarnosti, namjeravaju   iskoristiti za prenoćište turista.

S druge strane, Aleksandar Pastir, predsjednik „Kanjona“ tvrdi da su neozbiljne optužbe odbornika, koji se protive ovoj odluci.

– Još prošle godine smo od grada tražili da nam se dodijele ti kontejneri koji stoje u Ramićima i smetaju investitorima u Tehnološkom parku, sa namjerom da nam posluže za Akademiju za obuku spasilaca. Ne vidimo zbog čega naša molba ne bi bila uslišena, a pogotovo što ćemo svom trošku demontirati i dislocirati kontejnere. „Kanjon“ je udruženje građana, niko od nas nije zaposlen, svi smo volonteri i mi ne stičemo nikakvu korist od ove odluke – tvrdi Pastir.

(Banjaluka.net)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.