Vijesti 22.02.2019.

Grad dobio prvostepenu presuda u predmetu Sokolski dom u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je prvostepenu presudu pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci u predmetu Sokolski dom zastupajući imovinske interese Grada Banjaluka.

Uvažavajući tužbu Pravobranilaštva Republike Srpske, sud je proglasio ništavnim upis zabilježbe ispravke nosioca prava raspolaganja-korištenja, koja je u zemljišnoj knjizi bila upisana u korist Sokolskog društva, i naložio njegovo brisanje, te uspostavljanje ranijeg zemljišnog stanja, saopšteno je iz Pravobranilaštva Srpske.

“U tužbi je navedeno da Sokolsko društvo, osnovano 1993. godine, nije imalo zakonit pravni osnov za upis u zemljišnu knjigu, jer nije bilo pravni sljedbenik Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Iz Pravobranilaštva Srpske napominju da ovom presudom i u slučaju pravosnažnosti nije završena pravna borba ove institucije za imovinu Grada Banjaluka, jer će se upisi raspolaganja i korištenja na fiskulturnoj zgradi i dvorištu Sokolskog doma vratiti na sportsko društvo “Partizan jedan”, na osnovu upisa iz 1988. godine.

“Međutim, Pravobranilaštvo Republike Srpske je još 1999. godine izvršilo zabilješku zabrane otuđenja i opterećenja Sokolskog doma, kojim smo onemogućili promet ove nepokretnosti, sve dok se ovo pitanje konačno ne riješi u korist Grada Banjaluke”, podsjećaju iz Pravobranilaštva Srpske.

(Nezavisne)