Vijesti 03.09.2015.

Grad isplatio 149. 588 KM subvencija poljoprivrednicima

ČITANJE: 1 minuta
poljoprivrednici banjaluka

Sredstva iz budžeta grada Banjaluka u iznosu od 149.588 KM, prikupljena od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, ovih dana su isplaćena  poljoprivredniciama, potvrđeno je u Odjeljenju za privredu Gradske uprave.

U skladu sa pravilnikom o raspodjeli sredstava prikupljenih od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, grad Banjaluka je putem javnog oglasa odabrao 70 projekata koji će biti realizovani na području 22 mjesne zajednice.

Kako je navedeno iz pomenutog  Odjeljenja,  projekti će biti sufinansirani u ukupnom iznosu od 149.588 KM i na ovaj način grad pomaže poljoprivrednicim  jer će, ovim sredstvima, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi,  biti sufinansirani odabrani projekti čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju (uređenje, melioracija poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta, ispitivanje plodnosti, poporavka manje plodnog i zapuštenog zemljišta i sl.).

Sredstva iz budžeta grada namijenjena u ove isvrhe ispalaćena su  za sljedeće projekte u poljoprivredi: za 52 projekta u  iznosu od 97.496 KM i to  za  popravku  i poboljšanje plodnosti zemljišta; za 17 projekata u iznosu od 48.592 KM   i to za osposobljavanje i uređenje poljoprivrednog zemljišta koja su degradirana i zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna i  jedan projekat u iznosu od 3.500 KM za sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta.

U 2015. godini za ovu namjenu u budžetu grada planirano je 150.000  KM.

Na javni oglas za dodjelu sredstava prikupljenih od naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, objavljenog krajem aprila 2015. godine, prijavljeno je 89 projekata.