Biznis 14.07.2020.

GRAD TRAŽI RJEŠENJE ZA “AKVANU”: Moguć potpuni prelazak na budžet

ČITANJE: 4 minute

Poput vrtića i sportskih dvorana, Grad bi u budućnosti mogao preuzeti na sebe i potpuno finansiranje gradskih bazena koji rade u okviru „Akvane“, javnog preduzeća koje od prve godine rada posluje s gubitkom.

Ovo preduzeće, koje grca u milionskim gubicima, već više od jedne godine se nalazi u restrukturisanju kako bi se izvuklo iz dubioze, ali posljednje informacije govore da su dosadašnji planovi za spas ovog gubitaša zbog pojave virusa korona „pali u vodu“, te da će aktuelna administracija morati napraviti novi, piše Srpskainfo.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je radna grupa u prethodnom periodu uspjela smanjiti gubitke „Akvane“.

– Došli smo do toga da je prošla godina bila najbolja, kada je u pitanju finansijski rezultat ovog preduzeća odnosno troškovi, prihodi i rashodi. Do marta smo imali jedan plan koji smo pratili kako bi izvukli ovo preduzeće iz problema, ali u narednim mjesecima moramo napraviti novi, jer je pojava virusa korona to sve poremetila i stvorila pored postojećih, dodatne probleme za rad ovog preduzeća – izjavio je on.

Dodao je da je zbog pojave virusa krona ova godina katastrofalna za ovo preduzeće te da će Grad morati napraviti novi finansijski plan restrukturisanja „Akvane“, a jedna od mogućnosti je, kako kaže, da se ovo preduzeće, koje je u potpunom vlasništvu grada, pretvori u javnu ustanovu.

– „Akvana“ je specifična firma. Oni nisu javna ustanova dakle nisu budžetski korisnik, sem granta koji se izdvaja za rad Gradskog olimpijskog bazena, ali to je nedovoljno za poslovanje. Na primjer, javne ustanove kao što je Centar za predškolsko, sportski centar „Borik“ ili Centar za socijalni rad su budžetski korisnici i vuku redovne troškove za plate i materijane toškove. Sa „Akvanom“ to nije slučaj, ona je na tržištu a tržišta praktično nema u zadnjih pola godine i oni ne mogu opstati. Bili su zatvoreni i imali su ogromne troškove, koji se odnose na radnike ali i održavanja i konstantno imaju visoke troškove a gotovo nikakve prihode, jer su bazeni bili zatvoreni. Evo sada je počela sezona koja je startovala loše i svaki mjesec imaju novi gubitak – kazao je Radojičić.

Transformacija „Akvane“ u javnu ustanovu znači prelazak na potpuno finasiranje iz budžeta grada, a postavlja se pitanje kako će to biti moguće s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze gradske finansije.

Naime, pojava virusa korona je imala negativan efekat i na prihode Grada i prema posljednjim podacima u gradskoj kasi je prisutan minus od oko 15 miliona KM, sa crnim prognozama da bi se taj manjak do kraja godine mogao popeti na 30 miliona KM.

– Oni su svakako problem za gradske finansije bez obzira da li su na budžetu grada ili nisu, mi od tih problema ne možemo pobjeći. Šta god da bude, to će Gradu doći „na leđa“ u finansijskom smislu, bez obzira na sve – ocijenio je Radojičić.

Direktor „Akvane“ Vedran Mitrović je prokomentarisao je da bi transformacija „Akvane“ u javnu ustanovu značajno pomogla u radu na duže staze.

– Isto tako, to je proces bi dugo trajao i ta transformacija ne bi mogla da se desi „preko noći“, ali dugoročno bi mogla biti rješenje za probleme u „Akvani“ – rekao je on.

Kazao je da je pojava virusa korona dodatno pogoršala, inače tešku situaciju u ovom preduzeću.

– Da nije bilo pandemije, uz sve mjere koje su u prethodnom periodu preduzete, ovo preduzeće bi u 2020. godini poslovalo mnogo bolje nego lani, ali je pojava virusa korona to poremetila. Mi smo lani od mart do 20. juna imali oko 360.000 KM prihoda a u istom periodu ove godine smo imali samo 30.000 KM. To najboje pokazuje u kakvoj smo situaciju. Naravno u međuvremenu idu obaveze prema dobavljačima, tu su plate zaposlenih pa računi za struju, vodu i ostali troškovi – kazao je on i dodao da nekako uspijevaju rješavati finansijske obaveze.

Kazao je da će gubitke pokušati smanjiti što više moguće.

– Gradski olimpijski bazen je bio u hladnom režimu određeno vrijeme, jer smo se nadali da ovo neće trajati ovoliko koliko traje, ali smo se nakon mjesec dana odlučili da uradimo redovan godišnji remont, koji inače radimo u avgustu. Tako smo to vrijeme koje smo bili zatvoreni, odlučili da iskoristimo za remont kako bi u avgustu pokušali nadoknaditi donekle, to što nismo radili – objasnio je on.

Napomenuo je da je i ranije bio plan da se ovo preduzeće kreditno zaduži sa oko 3,2 miliona KM kako bi pokrili minuse koje „Akvana“ ima u posljednjih 12 godina, od osnivanja.

– Time bi stabilizovali naše finansije i nadam se da će na sljedećoj skupštini ta odluka biti pred odbornicima – naveo je on.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da stečaj nije rješenje za nagomilane probleme u ovom preduzeću.

– Stečaj nije opcija, jer bi time zatvorili Gradski olimpijski bazen koji treba sportistima, plivačima te vaterpolistima, ali i rekretivcima. Otvoreni bazen je sezonski, on u toku zime ne radi, ali zatvoriti gradski olimpijski bazen bila bi katastrofa – objasnio je on.

(SB/banjaluka.net)