Vijesti 12.09.2015.

Gradiškim policajcima zabranjena kontrola vozača

ČITANJE: 3 minute
policija

Ako vozilo prođe kroz crveno svjetlo na semaforu u Gradišci, i sve to uoči policajac opšte nadležnosti, neće ga smjeti zaustaviti i izvršiti kontrolu, jer je tako odlučio komandir Policijske stanice Gradiška.

To se može zaključiti na osnovu naloga za službu, koji policajci dobijaju pri preuzimanju smjene, a u koji su “Nezavisne” imale uvid.

– Zabranjena kontrola učesnika u saobraćaju osim po planiranim akcijama- navedeno je u tom nalogu i iza te rečenice stoji tačka, odnosno ne navodi se da se to ne odnosi na slučajeve kada policajac ustanovi da je vozač načinio prekršaj.

Kada smo to predočili Sindikatu radnika unutrašnjih poslova RS, iz te organizacije poručili su da policajac opšte nadležnosti po uočenom prekršaju ima pravo da zaustavi i kontroliše svakog učesnika u saobraćaju.

Prema našim saznanjima, novonastalu situaciju u Gradišci vješto koriste pojedini bahati vozači, nakon što su čuli da im dio policajaca ne smije ništa.

– Dakle, ako izuzmemo saobraćajne policajce, policajci opšte nadležnosti nemaju ovlaštenje da zaustavljaju vozila u Gradišci, čak i kada, pred njihovim očima, vozači škripe gumama, voze pijani, sjedaju za volan neregistrovanih auta i slično- ogorčeno naglašava naš sagovornik, upućen u dešavanja u Gradišci, te dodaje da je ova odluka na snazi već sedmicama.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja upozoravaju da je ovakva naredba rukovodstva Policijske stanice Gradiška nepotrebna, jer prisustvo i pravična reakcija policije doprinosi smanjenju crnog bilansa na putevima.

– Ne podržavam takvu odluku, jer što je više policijskih službenika koji rade na prevenciji saobraćajnih nesreća, odnosno smanjenju broja prekršilaca saobraćajnih pravila, to je bezbjednost na putevima veća- naveo je Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja.

Miroslav Ćetojević, sekretar Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, kazao je da svi policijski službenici imaju ista ovlaštenja.

– Ako vas interesuje da li policijski službenik opšte nadležnosti može i ima li pravo da kontroliše saobraćaj i zaustavi nekog, odgovor je da! Dakle, policajac opšte nadležnosti po uočenom prekršaju ima pravo i može da zaustavi i kontroliše svakog učesnika u saobraćaju- poručio je Ćetojević.

To bi, kako je potvrdio, trebalo da stoji i u nalogu za službu koji dobijaju policajci iz Gradiške.

Kada smo Ćetojevića uvjerili da u spornoj rečenici stoji: “Zabranjena kontrola učesnika u saobraćaju osim po planiranim akcijama”, on je kazao da se svaki policajac koji bude sankcionisan zbog zaustavljanju vozača koji je načinio prekršaj slobodno može javiti nadležnom sindikatu.

Na potezu je CJB Banjaluka, koji smo upoznali sa ovim slučajem i koji će, kako nam je potvrđeno, izvršiti provjere.

– Obavještavamo vas da ćemo provjeriti navode iz vašeg dopisa, nakon čega ćemo vam pismenim putem dostaviti odgovor- naglasili su iz CJB Banjaluka.

Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška, ističe da nije upoznat sa ovom odlukom rukovodstva lokalne policijske stanice.

– Evidentno je da je proteklih godina bilo zloupotreba, u smislu da je Saobraćajna policija zaustavljala bez razloga automobile po gradu, pogotovo sa hrvatskim registarskim oznakama- rekao je Latinović.

On ističe da je bilo slučajeva da se policija “okretala kada vidi momke da motocikl voze na jednom točku i nije ih zaustavljala, kao ni automobile sa zatamnjenim staklima i slično”.

– Ali, MUP nek radi svoj posao, a ja radim svoj posao, i svako neka odgovara za svoje- poručio je Latinović.

(Nezavisne novine)