Vijesti 23.09.2015.

Gradonačelnik Gavranović povukao odluku o držanju pasa

ČITANJE: 1 minuta
gradska-uprava
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović povukao je u srijedu Odluku o izmjeni odluke o komunalnom redu, kojom bi saglasnost za držanje pasa u stanovima ubuduće morali dati svi etažni vlasnici.

Odluka je povučena dan uoči zasijedanja gradskog parlamenta, kojem je i predložena izmjena odluke o komunalnom redu.

Povlačenju izmjene Odluke prethodila je anketa na stranici Skupštine grada Banjaluka koja je trajala od 17. do 23. septembra ove godine.

Od 1.673 osobe koje su glasale, 85.4% nije podržavalo usvajanje odluke da vlasnici kućnih lјubimaca trebaju dobiti saglasnost svih etažnih vlasnika.

Veliku ulogu u lobiranju javnosti imali su Udruženje za zaštitu životinja “Kerber” i “Šapa u srcu” iz Banjaluke. Oni su kroz komunikaciju s resorom za veterinarstvo Ministarstva polјoprivrede RS, Gradskom upravom i medijima pobudili interes javnosti za ovaj problem. Pokrenuli su i peticiju u kojoj se gotovo 1000 građana izjasnilo protiv izmjene odluke.

– Zalažemo se da se ova odluka obori. U ovome učestvuju svi lјubitelјi pasa, kao i sva banjalučka udruženja. Mi smo protiv dijela odluke koji govori o držanju određenog broja lјubimaca, koji lјude ograničava na to da u stanu mogu držati jednog psa, s tim da se svi etažni vlasnici slože. Mi smo zato da se kažnjavaju neodgovorni vlasnici, a ne da se kažnjavaju životinje – izjavio je medijima Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

(Istinito)