Vijesti 08.09.2015.

Gradonačelnik Slobodan Gavranovć razgovarao sa sugrađanima

ČITANJE: 2 minute
sastanak gradonacelnik

U muzičkom paviljonu parka „Petar Kočić“, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, održao je juče redovan susret sa građanima na kojem se uglavnom govorilo o  zapošljavanju, socijalnoj sferi i imovinsko-pravnim odnosima.

– Vjerujem da smo blizu dogovora sa ljudima koji su danas bili na sastanku, a koji su bez posla i koji ne postavljaju nikakve uslove kada je u pitanju zaposlenje. Ako se negdje ukaže prilika, mi možemo da pomognemo. Ima i onih problema koje mi kao Gradska uprava ne možemo da riješimo. Trenutno je najveći problem pripravnika sa fakultetskim diplomama koji ne mogu da stažiraju i ne mogu da prođu kroz pripravnički staž, te ne mogu steći uslove za zapošljavanje. Teško je naći struku koja sada nije u suficitu sa radnom snagom – pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao da su  među građanima bili prisutni i ljudi iz Šahovskog saveza grada koji su istakli problem nedostatka adekvatnog prostora za rad i novca.

– Njima smo već pomogli u deblokadi računa i razgovaramo o zamjeni prostora. U tom slučaju, oni bi dobili bolji prostor gdje bi mogli biti smješteni i kancelarija saveza, kao i prostor za školu šaha ili slično – naveo je Gavranović.

Bilo je građana koje je interesovao proces legalizacije objekata, ali i onih koji su nakon poplava srušili objekte, a sada imaju problem sa pribavljanjem dokumentacije za gradnju novih.

– Ljudima se žuri jer građevinska sezona brzo prođe, ali ne možemo nigdje u gradu dozvoliti da se gradi bez pribavljene dokumentacije. Imamo i pojavu da su građani na tržištu kupovali stanove koji nikada nisu uknjiženi. Jedino što mi možemo da uradimo, u skladu sa zakonom, jeste da zabranimo upotrebu objekata – rekao je gradonačelnik.

Na sastanku je bio i Stanislav Brkić, predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih, koji je naveo problem sanacije prostora u blizini spomenika koji simbolizuje stradanje 12 beba 1992. godine.

On je rekao da dio prostora u blizini spomenika nije adekvatno saniran i da je zatražio od gradonačelnika i nadležnih gradskih službi da se taj prostor sanira i dovede u prvobitno stanje.

– Tačno je da dio prostora blizini ovog spomenika u centru grada nije doveden u prvobitno stanje. Više puta je intervenisala inspekcija i Komunalna policija, a sada ćemo utvrditi šta je ostalo neriješeno, odnosno gdje ima štete na javnim površinama i daćemo nalog onima koji su gradili da to poprave – zaključio je gradonačelnik Slobodan Gavranović.