Vijesti 28.09.2015.

Gradski trg preimenovati u Trg 11. dubičke brigade

ČITANJE: 1 minuta
dubica
Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić potvrdio je danas da je ta organizacija pokrenula inicijativu za izmjenu naziva centralnog gradskog trga u Kozarskoj Dubici u Trg 11. dubičke brigade.

– Pošto je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu 11. pješadijska brigada Vojske Republike Srpske imala veliki značaj i ulogu u zaštiti teritorija srpskog naroda, te dala veliki doprinos stvaranju Republike Srpske, neophodno je da njeno ime nosi trg u centru našeg grada, koji je okupljalište mladih, mjesto održavanja raznih manifestacija, poslovnog, javnog i društvenog života građana- izjavio je Ćibić.

On je naglasio da je ta brigada, koja je u subotu, 26. septembra, obilježila 24 godine od formiranja, odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde, te učestvovala na mnogim ratištima širom Republike Srpske i BiH i nikada nije izgubila niti metar kvadratni teritorije.

– Na ovaj način vjerujemo da se čuva lik i djelo srpskog borca i uvažava dio naše novije istorije, kako u našoj opštini, tako i šire- izjavio je Ćibić i dodao da će inicijativa za izmjenu naziva trga u Kozarskoj Dubici biti razmatrana na sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica.

Jedanaestu dubičku pješadijsku brigadu činilo je više od 6.000 boraca, 224 borca su poginula, a ranjeno je 659 vojnika te jedinice.

Formirana na samom početku odbrambeno-otaddžbinskog rata, 11. pješadijska brigada Vojske Republike Srpske učestvovala je u ratnim oparacijama u Slavoniji, Posavini, brodskom, ozrenskom, vlašićkom, sarajevsko-romanijskom, novogradskom i tešanjskom ratištu, te u najzahtjevnijim i najznačajnijim vojnim operacijama kao što su proboj koridora i odbrana Kozarske Dubice i drugih opština od agresije Hrvatske vojske u septembru 1995. godine.

(Agencije)