Greške koje činite pri korištenju tampona!

Tamponi greske
Tamponi greske

Veliki broj žena u tijelu tampon ostavlja duže nego što bi trebalo, a to je veoma štetno po zdravlje!

Tampon je jedno od najpopularnijih pomagala kad žena ima menstruaciju.

Osim što upija krv unutar tijela, istovremeno sprječava i nastajanje neprijatnih mirisa, pa se zbog toga osjećamo svježije i čistije. Ipak, ako se ne koristi pravilno, tampon može biti veoma opasan po zdravlje. Evo koje su najčešće greške koje većina žena pravi kada ih koristi.

1. Perete ruke samo nakon upotrebe

Koliko vam se puta desilo da ste odjurili u kupatilo i brzinski zamijenili tampon? Ovakav scenario je veoma čest i može biti i te kako opasan po zdravlje. Naime, samo na putu do kupatila pokupite brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete unijeti u tijelo. Pranje ruku prije mijenjanja tampona jednako je važno kao i ono poslije.

2. Ne stavljate ga dovoljno duboko

Ako osjetite tampon u tijelu, to znači da ga niste stavili kako treba (smjestili dovoljno duboko). Ako je previše plitko u vagini i ako nije „legao“ kako treba, osjetićete neprijatnost i žuljanje, a tako je i izloženiji bakterijama i spoljašnjim nehigijenskim uslovima.

3. Rijetko ga mijenjate

Veliki broj žena tokom najslabijeg krvarenja u tijelu tampon ostavlja duže jer ne postoji opasnost od isticanja krvi. Ipak, bez obzira na jačinu menstruacije, treba ga često mijenjati jer vlaga i toplota u tijelu vrlo brzo postanu idealno mjesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije je sve veća. Tampon mijenjajte na četiri-pet sati.

4. Ne mijenjate ga nakon obavljanja nužde ili kupanja

Prema uputstvu na deklaraciji, tampon ne treba menjati svaki put nakon obavljanja nužde. Međutim, iz ženske perspektive, končić se tokom uriniranja često pokvasi, a nakon obavljanja velike nužde može da se zaprlja i postane prenosilac bakterija. Ukoliko se to desi, ne rizikujte da navučete infekciju, već ga obavezno zamijenite. I kad se kupate u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon obavezno promijenite čim izađete iz vode. Končić namočen hlorom ili vodom može uzrokovati iritaciju kože.

5. Stavljate ga za svaki slučaj

Treba da dobijete menstruaciju, pa da vas ne bi iznenadila, za svaki slučaj stavljate tampon? Ovo je česta i nimalo dobra navika. On ima ulogu upijanja vlage, pa će to uraditi i s vaginalnim tečnostima, a isušena sluzokoža će poremetiti vaginalnu floru, što lako može dovesti do gljivičnog oboljenja.

(Kurir)

 

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za