Politika 20.09.2015.

Grubeša: Neću dozvoliti stagnaciju reforme pravosuđa!

ČITANJE: 2 minute
grubesa

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da neće dozvoliti dalju stagnaciju ni na jednom polju reforme pravosuđa.

– To sam u velikoj mjeri već dokazao jer su za oko pola godine, koliko sam na funkciji ministra pravde, “otkočena” ključna pitanja koja su se godinama proglašavala nerješivim – rekao je Grubeša.

On je pojasnio da tu misli na konačno usvajanje strategije za reformu sektora pravde i uspostavljanje višeg suda BiH, ali i na stvaranje uslova da se ponovo iz IPA fondova počne finansirati procesuiranje ratnih zločina.

Direktor za zemlje zapadnog Balkana u Direktoratu za susjedstvo i pregovore za proširenje Žan Erik Pake uputio je Ministarstvu pravde BiH izraze podrške za “vidljivo ojačan politički dijalog” i posvećenost dosljednom i intenziviranom radu i koordinaciji.

U dopisu se ističe zadovoljstvo zbog potpisanog protokola o reformi pravosuđa, kao dokumenta političke saradnje koji otvara put za usklađivanje stručnih stavova na predstojećem TAIEX seminaru, 1. i 2. oktobra.

– Šteta je što ovi pozitivni signali i jasne činjenice o napretku ne mogu dovoljno da se prepoznaju u našoj javnosti i to, nažalost, isključivo zbog dnevnopolitičkog nadglasavanja i prikupljanja jeftinih političkih poena, ali i zbog neznanja i neupućenosti onih koji tumače potpisani briselski protokol isključivo prema ličnim interesima – istakao je Grubeša.

On smatra zabrinjavajućom pojavu iznošenja političkih stavova i ocjena o ovom pitanju i od nekih predstavnika pravosudnih institucija, pogotovo kada se zna da bi oni morali biti apolitični.

Govoreći o radu Ministarstva, Grubeša smatra priznanje brisanja BiH sa takozvane sive liste međunarodnih finansijskih institucija.

– Harmonizacija krivičnog zakonodavstva značajna je jer smo dobili mehanizme za efikasnije razbijanje lanaca organizovanih kriminalnih grupa – naglasio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo trenutno radi na setu propisa kojima se unapređuje pravni položaj građana u BiH, jača vladavina prava i poboljšava primjena zakona u praksi.

Grubeša je ponovio da protokol o reformi samo otvara prostor svima zainteresovanima da prijedloge dostave stručnjacima, a da će na kraju Ministarstvo pravde BiH sačiniti tekst zakona o sudovima koji će uputiti Savjetu ministara. On je dodao da niko neće biti uskraćen u iznošenju svojih argumenata.

On je naveo i da je intenzivirana gradnja državnog zatvora i da će biti završena krajem naredne godine, kako je i planirano.

(Agencije)