Politika 24.09.2015.

Grubišić: Milanović se ponaša kao Pobješnjeli Maks

ČITANJE: 2 minute
boro grubisic
Dok je noćas dobar dio Hrvatske spavao, Hrvatska i Srbija su zaoštrile odnose i vode pravi mali diplomatski rat, piše hrvatski Tportal.

Kako se navodi, reakcije su usljedile u hrvatskom Saboru, a pojedini poslanici su izuzetno kritični u ocjenama poteza vlasti.

– Zaustavljajući odlukama i civilni saobraćaj, ponašaju se prema Srbiji, Mađarskoj i još nekim državama kao Pobesneli Maks, upravo takvo je ponašanje našeg premijera. Šta se sa njim dešava u završnici mandata- pitao je poslanik HDSSB Boro Grubišić.

Nezavisni poslanik Branko Vukšić je istakao da je malo onih kojima je stalo do izbjeglica.

– Čini mi se da je u Hrvatskoj mnogima stalo da uhvate političke poene, bez obzira na to da li su na ljevici ili na desnici. Malo je onih koji razmišljaju o žrtvama i o tome ko je žrtva. Malo je onih koji se usude, pa i premijer Milanović, uperiti prst u onoga ko je odgovoran i ko je pokrenuo lavinu. Sasvim sigurno da su to zapadne sile koje proizvode haos na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, ne godinama, već decenijama. To se ne usudi, ali se usudi svađati sa Srbijom i Orbanom, jer se tu dobijaju politički poeni- rekao je Vukšić.

On je dodao da se osjeća “bijedno i poniženo ovakvom politikom”.

– Ako je Srbija zatvorila tržište za hrvatske proizvode, to nešto znači za hrvatsku proizvodnju, za hrvatske interese. Osjećamo se bijedno kao nam na vrata kuca 1991. godina. Posvađaćemo se sa celom Evropom zbog toga što neko želi da pobjedi na izborima. To nije dobro. Nema tu smirujućih rečenica, nema tu ljubavi i empatije, tu se sada vježba strogoća i želi se iskazati državnost i državnički gard, ali ne onda kada je bilo potrebno- rekao je Vukšić.

Nezavisni poslanik Damir Kajin podsjetio je i na nedavni slučaj sa uvozom mlijeka iz BiH i poručio da je “Hrvatska prelaka na okidaču”.

– Izvoz hrvatske robe u Srbiju je vrijedan 3,8 milijardi kuna, a uvoz 2,7 milijardi. Hrvatska je u srpske kompanije uložila pet milijardi, tako da kompanije u velikoj mjeri izvoze u Hrvatsku. To znači da je šteta dvostruka i mi ćemo verjovatno zbog toga početi da gubimo tržište u Srbiji i štetimo sebi poziciju i Makedoniji- rekao je Kajin.

Dodaje da blokada granice nije dobra.

– Mislim da 90 odsto građana Hrvatske vjeruje da blokada nije rešenje. Ne treba se ‘loptati’ sa ljudima, sa migrantima, izbjeglicama, ali jasno je kao dan da ih Srbi ciljano usmeravaju isključivo na našu teritoriju, kao bi nama napakostili- rekao je on.

(TPortal.hr)