Biznis 03.11.2015.

Gugl od 2017. dostavlja robu dronovima!

ČITANJE: 2 minute
gugl-dron
Internet korporacija Gugl planira da 2017. godine počne da koristi bespilotne letjelice za dostavu robe svojim klijentima, rekao je rukovodilac tog projekta nazvanog Prodžekt ving, Dejvid Vos.

“Cilj našeg projekta je da počne sa radom 2017.” godine, rekao je on na konferenciji posvećenoj regulisanju kretanja letjelica, prenio je Tas.

Gugl je prije godinu dana počeo da sprovodi testiranja dostave robe pomoću bespilotnih letjelica. Prodžekt ving se pojavio u okviru laboratorije tajnih istraživanja Google X i sprovodio se u Australiji. Tokom ispitivanja konstruisano je 30 letjelica za dostavu robe.

Prema američkim medijima, prilikom prvih testiranja dronovi su uspjeli da prevezu čokoladice na udaljenost od jednog kilometra. Polijetanja su obavljana i sa kutijom za prvu pomoć, flašicom vode i keksom za pse.

Dužina prototipova letjelica je bila 80 centimetara, a širina 1,5 metar. Letjeli su na visini 40 do 60 metara. Tehnologija primjenjena u izradi letjelica je na istom principu koji Gugl koristi u projektu svog automobila bez vozača.

Ove godine korporacija se fokusira na to da bespilotne letjelice učini sigurnim, konkretno da snizi rizik od havarije, kao i da usavrši navigacioni sistem za precizniju dostavu.

Krajem marta internet kompanija Amazon je postala prva kojoj je američka Federalna aviaciona administracija (FAA) dozvolila da koristi dronove za isporuku svoje robe na teritoriji zemlje. FAA je navela da je donijela takvo rješenje “u obliku izuzetka” od opšteg pravila koje zabranjuje široku upotrebu takvih uređaja na američkom nebu.

FAA zahtijeva od vlasnika dronova da strogo poštuju određene zahtjeve, prema kojima letjelice u vrijeme polijetanja moraju neprekidno da budu u vidnom polju operatera, da lete na najvećoj visini od 122 metra iznad površine i da njihova težina ne smije da pređe 25 kilograma.

(Agencije)