Magazin 11.03.2021.

GURMANSKI MARATON: Priča o banjalučkom ćevapu na popularnom YouTube kanalu Gastro tražilica

ČITANJE: 2 minute

Prvi film o bosanskom ćevapu premijerno je objavljen na popularnom YouTube kanalu Gastro tražilica, kojeg u ovom trenutku prati 16.000 pratilaca, a zanimljivi videi o hrani i balkanskim restoranima u godinu dana do sada su prikupili 2 miliona pregleda.

Glavno lice filma je novinar i producent zagrebačkih korijena Miroslav Mirković koji na jedan zabavan i zanimljiv način predstavlja najbolje ćevabdžinice u Bosni i Hercegovini, piše Source.ba.

Filmska gastro priča započinje u Banjaluci gdje ekipa Gastro tražilice posjećuje ćevabdžinice Banjalučanku, Muju i Mahu, a zatim svoj put nastavljaju do Travnika gdje odlaze u ćevabdžinice Hari i Bosnu.

Svoje maratonsko gastronomsko putovanje završavaju u Sarajevu gdje obilaze popularnog Želju, Ferhatovića i porodičnu ćevabdžinicu Bagrem, koja uz ćevape nudi i odličnu teleću jetricu.

Nakon ovog gurmanskog maratona, ekipa iz Gastro tražilice proglasila je tri najbolje ćevabdžinice po njihovom izboru.

Miroslav Mirković, glavni producent ovog projekta, za portal Source.ba da ovo nije bio jednostavan zadatak, jer kako ističe, cijela Bosna i Hercegovina ima fantastičnu kuhinju i odabrati tri najbolja ćevapa bio im je jako nezahvalan posao.

„U pet dana, moja ekipa i ja obišli smo ukupno osam ćevabdžinica na relaciji Banja Luka-Travnik- Sarajevo i na kraju moramo priznati da zapravo BiH nema lošeg ćevapa. No ipak, nijanse postoje, te smo odabrali tri najbolja. Prvi je bez premca Hari iz Travnika, drugi je Željo iz Sarajeva, a na trećem mjestu je Banjalučanka iz Banjaluke“, kazao je Mirković.

Uz pobjedničke, Mirković je istaknuo da takođe preporučuje  i ćevabdžinice Ferhatović i Bagrem iz Sarajeva, te Muju iz Banjaluke, ali i to da će se sasvim sigurno opet vratiti u BiH jer se, kakao naglašava,  nakon par dolazaka zaljubio  u bosanski mentalitet i hranu.

(N.S)