Biznis 02.12.2022.

HAKER ISKORISTIO “RUPU” U PROGRAMU: Još jedna prevara na kriptotržištu

ČITANJE: 1 minuta

Defijev protokol Ankr, koji je sebe nazvao prvom “node-as-a-service” platformom, pretrpio je eksploataciju vrijednu više milijuna dolara zbog pogreške u svom kodu koja je omogućila neograničeno kovanje (minting) njegovog tokena.

Prema kompaniji za sigurnosna istraživanja PeckShield, kod koji stoji iza Ankrova ugovora omogućuje bilo kojem korisniku da iskuje neograničenu količinu tokena preko protokola koji donose vrijednost bez ikakve provjere. To je omogućilo napadaču da iskuje šest kvadrilijuna aBNBc tokena, piše Coindesk.

Token izgubio 99 posto vrijednosti

Od kvadrilijuna iskovanih aBNBc tokena, napadač je uspio zamijeniti 20 bilijuna aBNBc tokena za BNB kriptovalutu, a zatim ga premjestiti u Tornado Cash. Napadač je zatim zamijenio BNB tokene za pet milijuna digitalnih dolara.

Budući da je haker gotovo potpuno iscrpio aBNBc bazene likvidnosti na PancakeSwapu i ApeSwapu, token je izgubio gotovo 99% svoje vrijednosti, prema podacima CoinGeckoa. Ankr je na Twitteru objavio da su sva uložena sredstva unutar protokola zasad sigurna.

On-chain analitička tvrtka Lookonchain izvijestila je da je jedan trgovac uspio zaraditi na ovom činu i pretvoriti 10 BNB-a (2885 dolara) u 15,5 milijuna binance dolara (BUSD). Trgovac je to učinio iskoristivši DeFijev protokol za posuđivanje Helio, koji nije imao ažurne cijene na aBNBc-u nakon pada.

“Binance” zamrznuo tri miliona dolara koje su hakeri poslali

Trgovac je također uspio iskoristiti cijene prije pada za aBNBc kako bi posudio 16 milijuna dolara vrijednih HAY stablecoina, kojima se malo trguje, te ih pretvorio u BUSD. Od tada je HAY stablecoin izbačen s konvertibilnog tržišta, pao je na 20 centi, a sada se oporavlja i prema CoinMarketCapuvrijedi 77 centi.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao napisao je na Twitteru da je njegova burza zamrznula tri milijuna dolara koje su hakeri poslali njegovoj burzi, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: kriptovalute