Vijesti 19.09.2015.

Hakeri ispraznili račune Banjalučana

ČITANJE: 2 minute
haker

Bankovni računi više Banjalučana ostali su u četvrtak poslije podne prazni u hakerskom napadu koji je izveden van zemlje, najvjerovatnije iz Kine i Amerike.

Žrtve napada su većinom klijenti Sber banke, ali  je novac nestao i sa jednog računa u Raiffeisen banci, a u pitanju je nekoliko hiljada maraka.

Kako nam je ispričao Banjalučanin A.B., klijent Sber banke čije je ime poznato redakciji, sve je počelo u četvrtak oko 17 časova kada je iz banke SMS porukom stiglo obavještenje da je sa računa skinuto 800 maraka.

– Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku gdje sam obaviješten da mi je još 800 KM skinuto sa računa – ispričao nam je on.

Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

– U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: šta se dešava s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i zaposleni koji nisu odmah imali predstavu šta se dešava. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti blagovremeno obaviješteni. Danas (petak) moj račun je blokiran –  kazao nam je on.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) u petak su nam kratko rekli kako je prijava po ovom slučaju zaprimljena, te da je rad na predmetu u toku.

Iz Sber banke su saopštili kako su primijetili neovlašten promet putem računa, te da je odmah pokrenuta interna istraga.

– Na osnovu veoma brzog i efikasnog postupka istrage banka je došla do zaključka da su u Banjaluci neovlašteno učitani i iskorišteni podaci sa kartica određenog broja klijenata. Na osnovu efikasne reakcije banke blokirane su prijavljene kartice, a u svrhu zaustavljanja neovlaštenog prometovanje po istima – rečeno je u ovoj banci.

Dodaju kako su klijenti kojima je kartica blokirana obaviješteni putem SMS-a, te će im nova kartica biti izrađena u toku naredne sedmice, a o trošku banke.

– S ciljem podizanja stepena bezbjednosti na još viši nivo blokirane su transakcije sa Kinom, državom iz koje su transakcije vršene, na narednih 72 časa-  rečeno je u ovoj banci, iz koje poručuju kako će sav novac koji je nestao s računa biti namiren naredne sedmice.

Inače, kako smo uspjeli saznati, posla sa hakerima imala je i Raiffeisen banka jer je oko 1.000 KM skinuto sa računa jednog klijenta u Banjaluci i to u petak jedan čas iza ponoći, a naš izvor tvrdi da je transakcija izvršena iz Amerike.

Odgovore na naša pitanja o ovom slučaju u petak nismo dobili iz ove banke, pa ih očekujemo početkom naredne sedmice.

(NN)