Vijesti 24.09.2015.

Han: Zatvaranje granice nije nikakvo rješenje

ČITANJE: 2 minute
johanes han
Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, Johanes Han pokušava da posreduje u sporu između Hrvatske i Srbije oko izbjegličke krize i poručuje da zatvaranje granica nije nikakvo rješenje, a hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama  pokazao da Hrvatska nije zrela za EU.

– Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje. Radi se o proporcionalnosti mjera i dobrosusjedskim odnosima. Zatvaranje granica nije rješenje- podvukao je Han u izjavi bečkom dnevniku “Standard”.

Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, kada Hrvatska nije propuštala robu, ova trgovinska politika ne šteti samo odnosima među državama, već i imidžu EU, konstatuje dnevnik koji navodi da je šteta ogromna.

– Pretpostavimo da Hrvatska trajno i disproporcionalno blokira uvoz iz Srbije to bi bilo kršenje sporazuma- objasnio je jedan ekspert Evropske komisije, koji je želio da ostane anoniman.

Hrvatski analitičar Davor Đenero kritikuje politiku Zagreba.

– Već dva mjeseca znamo da će Mađarska zatvoriti granice i mogli smo planirati, ali se to nije desilo- kazao je Đenero bečkom “Standard-u”.

Đenero kaže da je mislio da je Hrvatska kroz pregovore sa EU postala “relativno normalna država”, ali da je sada premijer Zoran Milanović pokazao da “još nismo zreli za Uniju”.

Premijeru je samo stalo, kako dodaje analitičar, do izbora, i on koristi antievropsku retoriku zato što zna da u Hrvatskoj ima dovoljno evrospektika.

Nažalost, konstatuje Đenero, on takvom politikom dobija poene.

– I u hrvatskoj ljevici postoji struja koja je protiv institucija EU- naglasio je Đenero dodajući da hrvatska ljevica gotovo i nije bila dio pregovaračkog procesa sa Unijom.

– Zato oni nemaju pojma o pravilima u EU i svojoj odgovornosti kao država članica- uvjeren je Đenero.

Civilno društvo, prema njegovim riječima, međutim čini puno za izbjeglice, a i stanovništvo je spremno da pomogne.

– Međutim politički je Hrvatska izolovana i svađa se sa Slovenijom, Mađarskom i Austrijom- ukazao je Đenero na granični spor sa Ljubljanom i neslaganja sa Bečom oko kredita u švajcarskim francima.

Aktuelna antisrpska retorika je dio predizborne kampanje, konstatuje “Standard” prenoseći da je Milanović Hrvatsku poredio sa “orlom” a Srbiju “muvom”.

(Agencije)