Vijesti 08.10.2015.

Haos u parlamentu Kosova: Bačen suzavac, ima povrijeđenih

ČITANJE: 2 minute
kosovo suzavac
Poslanici opozicionih stranaka napravil su haos u kosovskom parlamentu!

Kako javljaju mediji, suzavac je bacio poslanik Pokreta Samopredjeljenja Aljbin Kurti, nakon nastavka sjednice koju je tokom prijepodneva blokirala opozicija.

Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predjsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji nastavio sjednicu, Kurti je bacio suzavac nakon čega se sala napunila dimom. Neki od poslanika su imali problema sa disanjem, a poslanica DPK Fljora Brovina se zbog udisanja suzavca onesvjestila i Hitna pomoć ju je prebacila u Klinički centar Priština.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici medjunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar koji se našao u dimu i koji je zatim u veoma teškom stanju izašao iz skupštine.

Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

Sjednica je nekoliko puta prekidana zbog opstrukcije opozicije. Prije napuštanja skupštinske sale, poslanici su usvojili četiri prijedloga zakona, javljaju kosovski mediji.

Opozicija je od početka radnog dana pokušavala da spriječi nastavak sednice. Prvo su izašli ispred stola predsjedavajućeg i tako spriječili govornike da izađu za govornicu. Kada je predsjednik parlamenta Kadri Veselji pokušao da se obrati novinarima, poslanici opozicije su glasno zviždali u pištaljke i tako spriječili davanje izjave.

Poslije toga je određena pauza, nakon koje je sjednica nastavljena uz glasno zviždanje u pištaljke opozicije.

To je bio treći pokušaj da bude održana sjednica parlamenta Kosova.

Prije bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije i u jednom trenutku poslanica Samopredjeljenja Aljbuljena Hadžiju bacila je punu čašu vode u lice potpredsjedniku Skupštine Kosova Džavid Haljitiju.

Međutim, iako u vanrednoj situaciji poslanici su nastavili sa dnevnim redom, usvajavši predviđene zakone za ovu sjednicu, ali po ubrzanoj proceduri.

Nakon usvojenih zakona, Veselji je okončao rad skupštine.

(Alo)