Vijesti 27.10.2021.

HEROJSKI ČIN POLICAJCA BUDMIRA: Sat vremena tražio Banjalučanku u Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

Tokom 25 godina godina rada u policiji Budimir Popović, spasio je više života, a u jutrošnjem herojskom podvigu spasio je život Banjalučanki (55) koja je skočila sa mosta u Vrbas u kojem je provela oko sat vremena i već bila na izmaku snage.

Ovaj pomoćnik komandira Policijske stanice Obilićevo, nakon dojave da je žena skočila  u hladni Vrbas, promijenio nekoliko lokacija kako bi je pronašao i na kraju izvukao iz vode.

Kako je za “Nezavisne” rekao Popović, jutros oko šest časova zaprimili su prijavu da žena hoće da skoči u Vrbas sa Rebrovačkog mosta u Banjaluci, te su organizovali patrole da izađu na teretn, međutim odmah im je prijavljeno i da je žena već skočila.

Kako nam je ispričao, sjeo je u vozlo i krenuo do lokala “Sidro“ te počeo pretraživati ali ništa nije uočio, a još je bio i mrak te je krenuo dalje.

Otišao je kaže,  do ostrva u blizini restorana “Stara Ada”, gdje se “razdvaja ” Vrbas ali ni tu nije ništa našao.

“Vidio sam da nema šta, već svanjava, a prošlo je već 50 minuta. Pričam komandiru na telefon da ću još otići dole gdje se ponovo “spaja” Vrbas. Utom čujem kao neki uzdah. Gledam preko obale vidim glava i crvena kosa, pa kažem komandiru da sam je ugledao”, priča Popović.

Dodaje da je sjeo u automobil i otišao do Toplane, te je preskočio ogradu i sišao do vode gdje se nesrećna žena bila zakačila za panj, a već je bila promrzla i samo davala znakove života.

Izvukao ju je iz vode a onda su stigle i kolege te je ženi pružena pomoć.

On je i ranije učestvovao u spasavanju života te mu je takvo iskustvo pomoglo i u ovom velikom podvigu.

Naime, 2006. godine  Popović i njegov kolega su učestvovali u akciji u kojoj su, pribranim i hrabrim reagovanjem, uspjeli da savladaju Banjalučanina, koji je pucao na mladiće okupljene ispred njegove zgrade, a potom i na policajce.

Osim toga 2016. godine tokom redovnog obilaska terena u blizini jednog ugostiteljskog objekta od jedne osobe je oteo bombu sa izvađenim osiguračem, kada mu je Popović stisnuo ruku  sa bombom kako ne bi došlo do aktiviranja, a zatim je bezbjedno oduzeo.

Takođe kako smo ranije pisali i 2017. godine Popović je sa kolegom Dejanom Novićem učestvovao u  spasavanju 57- godišnje žene koja se bila uputila na obalu Vrbasa kod tvrđave Kastel s namjerom da se ubije. Razgovarajući s njom uspjeli su da je nagovore da se odmakne od vode i da je odvedu na drugu lokaciju.

(E.M)