Vijesti 22.01.2016.

Hidžab se vraća u institucije BiH?

ČITANJE: 3 minute
hidzab
Zahtjev koji je Islamska zajednica (IZ) BiH poslala Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) kojim se traži poništavanje odluke ovog tijela o zabrani nošenja vjerskih obilježja i upražnjavanja vjerskih obreda u pravosudnim institucijama BiH je samo uvod, a IZ namjerava da istovjetne zahtjeve pošalje i drugim državnim institucijama u kojima je zabranjeno javno propagiranje vjere, saznaje Press.

Namjera IZ da na velika vrata u javne ustanove, Oružane snage BiH i policiju vrati nošenje hidžaba, marame kojom muslimanke pokrivaju veći dio glave, ali i jednočasovne radne pauze za klanjanje, prema tvrdnjama naših sagovornika, lako bi mogla da dobije i zakonsko pokriće ukoliko bh. vlasti ratifikuju predloženi ugovor s IZ BiH.

– Slobodan izbor ishrane, načina oblačenja i obezbijeđeno vrijeme na poslu za zadovoljavanje vjerskih potreba osnovni su postulati predloženog ugovora s Islamskom zajednicom. Ruku na srce, prijedlozi IZ već dugo se provode u praksi u brojnim institucijama, pa čak i u Oružanim snagama i Graničnoj policiji BiH, čija pravila službe, inače, strogo zabranjuju svako javno propagiranje vjere na radnom mjestu. U OS BiH i dalje postoje slučajevi da žene na posao dolaze sa hidžabom – tvrde naši sagovornici.

Slučaj Emele Mujanović

Izvori Pressa podsjećaju na slučaj Emele Mujanović, podoficirke OS BiH koja je, uprkos važećim pravilima vojne službe, na posao dolazila zamotana u hidžab. Nakon što su je pretpostavljeni zbog odbijanja da skine maramu dok nosi uniformu kaznili suspenzijom, Mujanovićeva se 2012. žalila Ombudsmanu za ljudska prava i Osnovnom sudu u Sarajevu, koji je septembra iste godine presudio u njenu korist, poslije čega se “zamotana” podoficirka vratila na posao. Još drastičniji slučaj zabilježen je prije dvije godine u Graničnoj policiji BiH, čiji je pripadnik Mirnes Vehab, inače deklarisani sljedbenik selefijskog pokreta, na graničnom prelazu Gradiška dozvolio vehabiji Seadu Zahiroviću, licu koje se zbog sumnje da je povezano sa terorizmom nalazilo pod prismotrom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, da pola sata klanja sabah-namaz u službenim policijskim prostorijama! Iako je Vehab zbog ovog skandala bio disciplinski kažnjen, on i dalje nesmetano radi na prelazu u Gradišci.

Zakon

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić za Press kaže da mu nije poznato da u Oružanim snagama BiH još postoje ženske osobe koje u službu dolaze obučene po islamskim vjerskim pravilima.

– Zakonom je propisano na koji način se pripadnici Oružanih snaga BiH moraju ponašati i oblačiti. Tu nema mjesta ni za hidžabe ni za brade! Čim dođemo do saznanja da neko vojno lice ne poštuje ove propise, angažuju se inspekcija i disciplinska komisija, koje takvu osobu sankcionišu u skladu sa zakonom – kaže Jerinić.

Komentar o ovoj temi juče smo pokušali da dobijemo i od direktora Granične policije BiH Zorana Galića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

Negativne reakcije

Komentarišući zahtjev IZ BiH da VSTS povuče svoju odluku iz septembra 2015. prema kojoj licima zaposlenim u pravosuđu nije dozvoljeno nošenje vjerskih obilježja, članica VSTS-a Ružica Jukić izjavila je da je poražavajuće da se jednoj državi vjerska zajednica miješa u rad pravosudnih institucija.

– I mi, Srbi i Hrvati, rado bismo nosili krstove, ali smo svjesni da bi to moglo izazvati negativne reakcije. Svjesni smo da bismo tako slali poruku da nismo nepristrasni. Neka se dozvoli nošenje vjerskih obilježja, pa ćemo vidjeti na šta će sve ličiti – rekla je Jukićeva.

(Press)