Magazin 20.11.2015.

Hobiti su nekada davno zaista postojali

ČITANJE: 1 minuta
hobiti
Japanski naučnici iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke utvrdili su da su Homo floresiensis ili “hobiti” bila posebna vrsta, a ne deformisana ljudska bića, kako se ranije mislilo.

Rezultati analiza zuba skeletnih ostataka starih 18.000 godina u suprotnosti su sa teorijom da su “hobiti”, koji su bili visoki 0,9 metara, bili deformisana moderna ljudska bića.

Zubi Homo floresiensisa pokazuju mješavinu primitivnijih odlika viđenih kod ranih hominida, ali i naprednije karakteristike viđene kasnije kod hominima.

Naučnici vjeruju da su “hobiti”, koji su dobili nadimak po likovima iz “Gospodara prstenova”, bili niski rastom jer su se vjerovatno zbog neke vremenske nepogode ili katastrofe “zaglavili” na ostrvu Flores u Indoneziji.

Njihov stručni naziv je Homo floresiensis, a smatra se da vode porijeklo od praistorijskih vrsta čovjeka, kao što je Homo erectus.

Oni tvrde da se tu radi o “ostrvskom efektu”, koji se događa kada populacija evoluira u ograničenom okruženju.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu analiza zuba “hobita”, što ih je navelo da zaključe da se radi o jedinstvenoj vrsti. Oni pretpostavljaju da su se oni kroz duži vremenski period smanjili sa visine od 1,65 metara na 1,1 metar.

Naučnici kažu da su “hobiti” došli do Floresa prije oko milion godina, kada je taj put mogao da se pređe kopnom. Međutim, kasnije tokom vijekova, nivo vode je porastao i odsjekao ostrvo.

Vođa istraživačkog projekta Jusuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke rekao je da su se moderni ljudi mješali sa azijskim homo erectusom, ali u manjem obimu.

(Klix.ba)